2019. november 19., 12:42

Mennyit keresnek az IT-sek az egyes megyékben

Általában a bérek az informatikai és telekommunikációs szegmensben a legmagasabbak. A Trend beszámolt a Grafton Slovakia toborzó ügynökség átfogó felméréséről, amely megmutatja az informatikai dolgozók kezdő fizetéseit az egyes régiókban.

informacios-technologia.jpg

Míg egy öt vagy annál több éves tapasztalattal rendelkező Java / C # programozó Pozsonyban 3700 eurót kereshet, addig Eperjes megyében maximum 2300 eurót, ami 900 euróval kevesebb, mint a szomszédos Kassa megyében.

A 2019 második negyedévében készített felmérésben, a nyolc megyéből 213 pozíció pénzügyi helyzetét vizsgálta. A havi bruttó bért és annak mozgó részét vizsgálták, elsősorban a kezdő fizetéseket.

Felső és alsó határértékek

A technikai támogatás 3. szintű szakembereinek maximális bére Pozsonyban 2 500 euró, Kassán 2 000 euró és Eperjesen 1 700 euró. Nyitrán, Nagyszombatban és Zsolnán legfeljebb 1600 eurót, Trencsénben és Besztercebányán 1500 eurót kapnak.

Az informatikai vezetőknek vagy igazgatóknak átlagosan hat ezer euró jut Pozsonyban, 5500 euró Kassában és 5200 euró Nagyszombatban. Besztercebányán, Nyitrán és Trencsénben körülbelül ötezer eurót, míg Eperjesen mintegy 4500 eurót keresnek.

Míg a Nyitrai kerületben, 2017-ben egy informatikai igazgató 1850 euró bérrel kezdhetett, addig az alsó határ már 2500 euróra emelkedett. A pozsonyi Unix / Linux rendszergazda 1500 eurós átlagjövedelme változatlan maradt, de a felső határ 1800 EUR-ról 2600 EUR-ra növekedett.

Ebben az ágazatban az is vonzó, hogy a munka gyakran otthonról is végezhető, és az otthoni munkavégzést pedig egyre kevesebben tartják megbízhatatlannak. A munkafolyamatok viszont egyre inkább ad hoc, vagy kampányjellegűvé válnak, ami nagyobb flexibilitást igényel az alkalmazottól.

A programozók iránti kereslet már krónikussá vált.

Ugyanakkor egyre növekszik az érdeklődés az olyan szakemberek iránt, akik át fogó képet tudnak alkotni az egész folyamatról. A technológiai szegmensben végzett munkát más trendek is befolyásolják. A kemény képességek mellett az ún. lágy készségek is befolyásolják a jelöltek kiválasztását. Az informatikai vezetők gyakran kedveznek a kevesebb tapasztalattal, de jobb kommunikációs készséggel rendelkező jelölteknek, hangsúlyt fektetve az önbizalomra, az analitikus gondolkodásra és a csapat szellemre.

Kevés az informatikus

Jelenleg hozzávetőlegesen 13 000 IT szakember hiányzik Szlovákiában,

és ez a helyzet várhatóan tovább romlik. Miközben az OECD adatai szerint Szlovákia az az ország, ahol a munkahelyeket a munka automatizálása és robotizálása leginkább érinti. Az elkövetkező években akár 20 ezerre is nőhet az informatikus hiány.

Mindezt képzéssel, illetve a nők bekapcsolásával lehetne enyhíteni, hiszen az IT szektorban dolgozók 87,7 százaléka férfi. 

A képzést is fel kellene pörgetni, mert 2018-ban főiskolai szinteken csupán 5924 diák tanult, míg az IT alkalmazottak száma 81 ezerre nőtt a 2015-ös 68 ezerről.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.