Megérkezett a lehűlés? – Romló számok a szlovák gazdaságban

Matus Tibor 2019. augusztus 13., 11:58

A válság első jelei a nehéziparban, ott is az acélgyártásban jelentkeztek. Az olcsó kínai termelés kiszorította a hazai acélt a piacról. Ezt követte ez építőipar, amely már az év eleje óta csökkenést kénytelen elszenvedni. Viszont a júniusi adatok már a szlovák gazdaság zászlóshajójánál, az ipari termelésnél, ezen belül is az autóiparnál mutattak ki jelentős visszaesést.

Fotó: depositphotos.com

A szlovák gazdaság nyitott, jelentősen kötődik a német gazdasághoz, hiszen a kivitelünk ötöde oda irányul. Ha Németország gyengélkedik, sajnos azt mi is megérezzük. Hogy sérülékeny a szlovák ipar az már az év eleje óta látszódott. Főleg az autóiparban, hiszen a befektetők nem igazán a termelés további fejlesztésére törekedtek, sőt a termelés egy részét elvitték más országokba.

Amikor a termelést már érdemes Németországba telepíteni Szlovákiából, azt komoly vészjelzésnek kellene tekinteni.

A vállalatok elkezdtek óvatosabban beruházni, vagy elhalasztani a beruházásaikat. Az ipar az utóbbi hónapokban már nem igazán vett fel új munkaerőt, sőt az ipar területén júniusban már bércsökkenést kellett tapasztalnunk. Láthatóan Szlovákia elvesztette versenyképességét a környező országokhoz képest.

A dilettáns kormányzó koalíció sütkérezett a magas adó- és járulékbevételek okozta jó időkben, és elfeledkezett arról, hogy a világ közben megváltozott.

Ha csak az ipari teljesítményt vizsgáljuk, az év első 5 hónapjában 4,9 százalékkal emelkedett, majd júniusban 2,1%-kal csökkent az előző évihez képest, ami a legrosszabb adat 2017 áprilisa óta. Növekedést csak az elektromos berendezések gyártásánál, az energiatermelésnél, egyéb gépeknél, és az élelmiszeriparnál tapasztalhattunk. A nagy vesztesek a gumigyártási-, a textilipari-, a gyógyszerészeti és az autóipari ágazat. Az autóipar maga 7,6 százalékkal csökkent, ami magával rántotta az egész szlovák ipart.

Bevételek alakulása

Az ipar júniusi gyengélkedését a bevételek alakulása megerősíti.

Az iparban 7,6 százalékkal csökkentek a bevételek.

Szinte az összes ágazatban, csupán a számítástechnika és optikai eszközök gyártásánál, a víz- és csatornaszolgáltatásban és a szemétszállításban tudtak bevétel növekedést elérni. Természetesen a dominanciájából kifolyólag itt is az autóipar, a maga 6,8 százalékos csökkenésével hatott a legjobban. Sajnos az építőiparban folytatódott az idei tendencia, így júniusban is 2,3 százalékos bevételcsökkenést szenvedett el az előző évhez viszonyítva.

Viszont voltak olyan ágazatok, amelyek bővülést tudtak felmutatni, és ezek már egy változó gazdaság képét vetíthetik elénk, amennyiben hajlandó lenne fejlesztésükre az ország több figyelmet szánni. Ilyen volt a logisztika és raktározás, vagy az informatikai és kommunikációs szolgáltatás. A bevételek emelkedtek még az ingatlanpiacon, az architektonikai és mérnöki tevékenységnél, illetve a marketing ágazatban.

Mindez megmutatkozik Szlovákia külkereskedelmi mérlegében

Júniusban az előző évihez képest 7,3 százalékkal kevesebbet exportáltunk, csupán 6 487,7 millió euró értékben. A behozatalunk is csökkent 4 százalékkal, így júniusban is pozitív tartományban (203,6 millió euró) tartani lehetet a külkereskedelmi szaldót, de ez mégis 247 millióval kevesebb, mint egy éve volt. Azért el kell mondani, hogy az idei év első félévében csak a június mutatkozik ennyire gyengének. A féléves adatok a kivitel 3,3 százalékos bővülését mutatják. A külkereskedelmi szaldónk az elmúlt fél évben 1 311 millió eurós, igaz ez 520 millióval kisebb a tavalyi hasonló időszakánál.

Az EU országaiba irányuló kivitelünk az első hat hónapban 1,1 százalékkal emelkedett csupán, viszont ez teszi ki Szlovákia kivitelének 84,1 százalékát.

Szintén iránymutató lehet, hogy a nem EU országokba irányuló kivitel (a kivitel 15,9%-a) az első hat hónapban 17,2 százalékkal tudott emelkedni.

Természetesen a kivitelben szintén a gépek és közlekedési eszközök dominálnak 62,8 százalékkal.

Tekintsünk egy kicsit a foglalkoztatásra és a bérekre

A foglalkoztatás növekedni tudott a szállásadás és a vendéglátás területén, az építőiparban, logisztikában és raktározásban, az információs és kommunikációs tevékenységnél. Csökkent a kis és nagykereskedelemben, az iparban és a járművek eladásánál és javításánál.

A bérek tekintetében júniusban az ágazatok között egyfajta kiegyenlítődést tapasztalhatunk, ott emelkedtek, ahol eddig is az országos átlagbér alatt fizettek, például az építőipar, logisztika, vendéglátás és kiskereskedelem. De van példa ennek ellenkezőjére is, például az IT szolgáltatásoknál, ahol az átlagbér már majdnem eléri a 2 000 eurót.

Az iparban viszont 1,1 százalékos nominális csökkenés (1 125 euró) tapasztalható, ami reálbérben kifejezve 3,6 százalékos csökkenést jelent.

0 HOZZÁSZÓLÁS