2019. március 18., 17:21

Kormánypártok átgondolatlan licitje adóügyekben

Lezajlott a köztársasági elnökválasztás első köre. Lehet, hogy ezzel adóügyekben is elillan a kormánypártok igyekezete, buzgó aktivitása? Miközben javaslataikat nem vitatták meg egymással, mint ahogyan ez normális kormánykoalícióban szokás és alapvető elvárás, azonban a választást megelőző napokban licitáltak egymásra, ki tud erőteljesebbet javasolni.

201706080915240.farkas_ivan_015.jpg

Bár a koalíció szerződése 2019. októberéig szól, mégis úgy tűnik, idejekorán elkezdték a parlamenti választásra való felkészülést – adóügyekben egymást kirekesztve, túllihegve. Mindez arra utal, hogy mindhárman elkezdték a parlamenti választási kampányt.

Netán előrehozott választásokban gondolkodnak?

Mindhárom adóügyi javaslat meglepetésszerű, hiszen nincs támaszuk a kormányprogramban és hatástanulmány sem készült róluk. Az utóbbi súlyos hiba. Egyik kormánypárt vagy szaktárca sem készített ilyet. Enélkül veszélybe sodorhatják közös megállapodásukat a közelgő kiegyenlített államháztartásról.

Avagy ez már korántsem prioritás?

Időrendi sorrendben az első javaslatot a második kormánypárt tette, a társasági adó kulcsát javasolta lecsökkenteni 15 százalékra. Szlovákiában valóban magas a társasági adókulcs. Főként, ha a környező országokkal hasonlítjuk össze. Magyarországon 9 százalékos, mégsem omlott össze a magyar államháztartás. Köszöni, jól megvan. Olyannyira, hogy széles körben jut belőle a határon túlra óvodafejlesztésre, gazdaságfejlesztésre és sok más egyéb fejlesztési programra a külhoni magyarok számára.

Szlovákiában már réges-régen jelentősen kellett volna csökkenteni a társasági adó kulcsát a magyarországi szint közeliére.

Előtte azonban végezzenek valós hatástanulmányt, nehogy később meglepődjenek!

A második javaslatban a legnagyobb kormánypárt a magánemberek és magánvállalkozók jövedelmi adójának a kulcsát faragná le. Egyetértünk, de itt is jóval korábban kellett volna megtenni ezt a lépést, nem hetekkel a választás előtt. Hirtelen rájöttek, hogy gondban lehetnek a köztársasági elnökválasztáson és a soron következő európai parlamenti választáson.

Végül a kormányzó vegyespárt a magánemberek és magánvállalkozók adómentes sávjának megnövelését jelentette azzal a céllal, hogy évente 100 euróval több maradjon az emberek pénztárcájában. Nagyszerű, de miért nem iktatták ezt a célkitűzést sem a kormányprogramba (egyiket sem), miért csak a közelgő választások előtt licitáltak rá egymásra, hogy ki javasol erőteljesebb adóreformot – mégpedig a kormányprogramot megkerülve, hatástanulmányok, szakmai megalapozottság nélkül…

Régen megérett a helyzet az adókulcsok jelentős csökkentésére és az adózatlan sáv növelésére, hogy több pénz maradjon az adózó polgárok pénztárcájában. Ezt már réges-régen meg kellett volna lépni, még akkor, amikor a gazdaság felszálló ágba került és évekig csúcson járt. A korrektség okán (hogy olvashatók legyenek) a kormányprogramba kellett volna iktatniuk, és évekkel ezelőtt meg kellett volna valósítaniuk.

Uraim, elkéstek!

Most már a gazdaság lassan, de biztosan leszálló ágba kerül. Egyre több jelzés lát napvilágot arról, hogy az európai gazdaság érezhetően fékez, és az ezer szálú átkötésnek köszönhetően magával rántja a szlovákiai gazdaságot is.

Ha netán kitör a válság, akkor jövőre majd mindent visszaszabnak, mert bocsánat, de elengedhetetlen lesz?  Azok a fránya hatástanulmányok, ilyenkor olyannyira hiányoznak…

Hol itt a szakmai megalapozottság, a hozzáértés? 

A polgárok, a vállalkozók érdekében azonban én is azt vallom, jobb későn, mint soha. A felelősség a kormánypártoké.

 Amit megfőztek, azt egyék is meg!

 

A szerző az MKP gazdaságpolitikai alelnöke.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.