2019. október 22., 11:49

Kárpát EXPOrt gazdasági konferencia és kiállítás Budapesten

Hétfőn és kedden, “Gazdaságfejlesztés határok nélkül!” mottóval, immár harmadik alkalommal rendezték meg idén a KárpátEXPO-t, a kárpát-medencei összmagyarság legjelentősebb gazdasági rendezvényét. A CED Közép-Európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft., és a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség a Külgazdasági és Külügyminisztérium szakmai támogatásával megrendezett Kárpát-medencei gazdasági konferencián és kiállításon, mintegy 300 magyarországi és határon túli vállalkozás mutatkozott be a meghívott regionális és nemzetközi disztribútorok, nagykereskedők, viszonteladók előtt.

karpatexport.jpg
Médialapozó

A mintegy 2000 látogatónak lehetősége nyílt a közvetlen kapcsolatfelvételre, üzleti tárgyalások lefolytatására az állami és szakmai szervezetekkel, és a regionális gazdasági élet meghatározó szereplőivel.

Az esemény célja, hogy minél több üzleti kapcsolat szülessen, közös üzleti és pályázati lehetőségek körvonalazódjanak, valamint megsokszorozódjanak a határokon átívelő konkrét ügyletek számai, így erősítve Magyarország és a közép-európai régió országai közti együttműködéseket.

A Kárpát-EXPOrt-ot – a szervező Külgazdasági és Külügyminisztérium képviseletében Magyar Levente nyitotta meg, aki megnyitóbeszédében kihangsúlyozta, hogy a magyar nemzet nem lehet sikeres összefogás nélkül, az ország szomszédjait be kell vonni a közös munkába. Az államtitkár hozzátette:

Tehetünk bármit, ha nincs Szerbiával, Szlovákiával, Romániával és a többi szomszédos állammal valódi együttműködés.

Jelenleg több mint 200 milliárd forint a folyamatban lévő, vagy a térségben már megvalósult fejlesztések értéke - mutatott rá az államtitkár.

Ezek elsősorban a Kárpát-medence mezőgazdaságának fejlesztésére, összekötésére fókuszálnak, de egyéb iparágakat is érint. Pár éven belül kiépül az a négycsillagos turisztikai infrastruktúra, amely az egész Kárpát-medencét fel fogja helyezni a világ turisztikai térképére

- fűzte hozzá.

Az államtitkár azt is kiemelte, hogy  az ország jó úton halad, hogy ledolgozza elmaradását.

Míg pár éve csak 3 autópálya kötötte össze Magyarországot a szomszédjaival, mára 11 gyorsforgalmi határkeresztező kapcsolat kiépítése vagy tervezése zajlik.

Éveken belül így 15-re emelkedik az a szám - mutatott rá az államtitkár.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter előadásában elmondta: a magyar gazdaság összességében nagyon jól teltesít, ezt a GDP idei első féléves bővülése is bizonyítja, az egész éves gazdasági növekedésre vonatkozó várakozások is biztatóak, a kkv-k teljesítményét azonban javítani kell.

Mert, miközben a hazai kkv-knál dolgozik a magyarországi foglalkoztatottak kétharmada, addig a Magyarországon megtermelt hozzáadott értéknek alig több mint felét állítják elő a kis- és közepes cégek.

A miniszter a sikerek között elmondta - a hazai vállalkozások számára 2010 óta nagymértékben javult az üzleti környezet, jelentősen csökkent például a kkv-k adóterhelése.

2010 óta a magyar GDP mintegy 24 százalékkal bővült, a kkv-k exportja  pedig 45 százalékkal emelkedett.

A Palkovics László szerint magyarországi kis- és közepes cégek áru- és szolgáltatás-kivitelét tovább kell javítani, bővíteni, ösztönözni kell őket, hogy a nemzetközi piacra is kilépjenek. Ebben segítheti ezeket a vállalkozásokat a kormány magyar multikat támogató programja, mert a kkv-k egy-egy nagyobb magyar vállalat beszállító hálózatához kapcsolódva kiléphetnek a nemzetközi színtérre - fejtette ki.

A miniszter arról is szólt, hogy az is nagymértékben javítaná, növelhetné a kis cégek eredményességét, versenyképességét, ha a mostaninál jobban bekapcsolódnának a szakképzés folyamatába és a felnőttképzésbe. Erősíteni kell a jövőben a hazai kkv-k és egyetemek együttműködését, esetleg közös gazdasági programokat is ki lehetne dolgozni.

Palkovics László elmondta: a határon túli együttműködést javíthatja a jövőben, ha az ország nagyvárosaiban, például Győrben, Miskolcon, Debrecenben, Zalaegerszegen, Pécsen vagy Szegeden működő egyetemek, illetve felső oktatási intézmények kiterjesztenék tudományos, oktatási illetve innovációs tevékenységüket a határon túli magyarok lakta területekre is.

A kiállítás kísérő programok keretében előadást tartott Nagy István agrárminiszter, A magyar agrárium és élelmiszeripar exportlehetőségei címen, valamint a határon túli magyar politikai vezetők folytattak panelbeszélgetést.

karpatexport.jpg
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.