2018. november 28., 12:00

Kažimírt jelölte a kormány az NBS élére

Peter Pellegrini kormányfő (Smer-SD) Peter Kažimír pénzügyminisztert (Smer-SD) jelöli a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) igazgatói posztjára – árulta el szerdán, a kormány ülése előtt. Kažimír utódjáról addig nem szeretne nyilatkozni, míg a pénzügyminiszter nem jelenti be a távozását a tárca éléről.

peter-kazimir-peter-pellegrini.jpg
Fotó: SITA

Pellegrini megerősítette, hogy a kormány szerdai ülésén be szeretne mutatni egy anyagot, amelyben Kažimírt jelöli az NBS igazgatói posztjára. A döntését azzal indokolta, hogy szereti, ha szakemberek töltik be a funkcióikat. „Másrészt viszont sajnálattal jelölöm Kažimírt erre a posztra, akit egyébként egy nagyon jó szakembernek tartok" – mondta Pellegrini, aki szerint nagy veszteség lenne Kažimír távozása a pénzügyi tárca éléről. A kormányfő véleménye szerint Kažimír minden feltételt teljesít ahhoz, hogy az NBS igazgatója lehessen.

„A miniszter jelölése nem jelenti egyértelműen azt, hogy ő lesz a Szlovák Nemzeti Bank igazgatója, és hogy távozik a tárca éléről. Az utódjáról éppen ezért csak az után nyilatkoznék, hogy megürült a miniszteri poszt" – mondta Pellegrini.

Jozef Makúch, az NBS jelenlegi igazgatója kedden jelentette be távozását. Makúch a következő igazgató kinevezéséig fogja ellátni a hivatali teendőit. A megbízatási ideje hivatalosan 2021-ben járt volna le. A pénzügyminisztérium ezt követően tájékoztatott, hogy Peter Kažimír érdeklődik az igazgatói poszt iránt, és hogy szeretne távozni az aktív politikai életből.

„A pénzügyminiszteri funkcióra mindig szakmai feladatként tekintettem. Olyan területről van szó, amelyet nem lehet teljesen elválasztani a politikától, bár mindig erre törekedtem. Igyekeztem a két szférát egyensúlyba hozni. Az NBS igazgatói posztja azért érdekel, mert így végre teljesen a számok világában maradhatnék" – magyarázta Kažimír.

A kormány Peter Kažimír pénzügyminisztert (Smer-SD) jelöli a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) igazgatói posztjára. Peter Pellegrini kormányfő (Smer-SD) javaslatát szerdán fogadta el a kormánykabinet. A javaslatot a kormányon kívül még a parlamentnek is jóvá kell hagynia, az új igazgatót pedig a köztársasági elnök fogja kinevezni.
A kormány szerdán elfogadta a Szlovák Nemzeti Bank igazgatóhelyettesi posztjának jelöltjét is, aki Jozef Hudák lett. A döntést ebben az esetben is el kell fogadnia a parlamentnek, az igazgatóhelyettest szintén a köztársasági elnök fogja kinevezni.
Megosztás
Címkék