2019. szeptember 24., 15:17

Kažimír: A szlovák gazdaság lejtőn van, de még nincs előttünk a szakadék

A jegybank jelentősen csökkentette a szlovák gazdaság növekedési kilátásait. Ennek fő oka a külföldi kereslet várható gyengülése, amelytől a gazdaságunk függ. A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) ezt ma tette közzé legújabb előrejelzésében. Az ősz óta a jegybank folyamatosan rontotta az idei gazdasági fejlődés kilátásait.

peter-kazimir.jpg
Fotó: SITA

A legfrissebb előrejelzés szerint a jegybank azt várja, hogy Szlovákia bruttó hazai terméke (GDP) 2,5% -kal, a jövőre pedig 2,4% -kal növekedik. A korábbi feltételezésekhez viszonyítva ez 0,8 százalékpontos alacsonyabb növekedést jelent.

A munkanélküliség növekedését várják
A szlovák gazdaság lejtőn van, de még nincs előttünk a szakadék. A gazdaságnak van szintén egy természetes ciklusa, amelyet most külső tényezők súlyosbítanak

- mondta Peter Kažimír, a Szlovák Nemzeti Bank elnöke az újságíróknak. Hozzátette, hogy még nem helyénvaló a recesszióról vagy a válságról beszélni.

Az NBS felhívta a figyelmet a világszerte használatos protekcionista intézkedésekkel kapcsolatos kockázatokra és arra a bizonytalanságra, amely Nagy-Britanniának az EU-ból való kilépéséhez kapcsolódik.

Az elkövetkező két évre az NBS csökkentette a bérek és a foglalkoztatás várható növekedésének kilátásait is. A munkanélküliségi ráta kissé emelkedni fog az idei történelmi mélységekhez képest, és meg fogja haladnia a hat százalékot.

A csomagok növelik a lyukakat a költségvetésben

A központi bank rontotta az állam gazdálkodásának kilátásait is, amit jelentősen befolyásolnak a koalíció szociális csomagjai is. A koalíció hat hónappal a parlamenti választások előtt csökkentett bizonyos adókat, emelt különböző juttatásokat.

Ladislav Kamenicky az új pénzügyminiszter már megerősítette, hogy az ország ebben az évben sem teljesíti azt a célkitűzést, hogy történelmében először végezzen államháztartási hiány nélkül. A múlt héten a pénzügyminisztérium is jelentősen rontotta gazdasági előrejelzését. A várakozásuk szerint a GDP növekedési üteme ebben az évben 2,4, a jövőben 2,3 százalék lesz.

Megosztás
Címkék