Juncker és Pellegrini ünnepélyesen felavatták az Európai Munkaügyi Hatóságot

ma7 | TASR 2019. október 17., 11:50

Az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) rekordidő alatt valósult meg. Ezt Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke jelentette ki szerda (október 16.) este Brüsszelben, az új európai ügynökség felavatási ünnepségén. Juncker Peter Pellegrini (Smer-SD) szlovák kormányfővel közösen leplezte le az ELA logóját.

Fotó: TASR

Az EB elnöke emlékeztetett: két évvel ezelőtt többek között azért is indítványozta az új ügynökség létrehozását, mivel a munkaerőpiac területén garantálni kellett az igazságos, hatékony és érvényesíthető uniós szabályokat, az „ugyanazon a helyen ugyanazon munkáért ugyanannyi bért” szellemében. Pozitívan értékelte, hogy a pozsonyi székhelyű ELA politikájának egyik alapeleme a szociális pillér lesz. Az ügynökség és az igazgatótanács munkájához sok sikert kívánt.

Pellegrini a médiának nyilatkozva két fontos tényezőre hívta fel a figyelmet. Az egyik, hogy

Szlovákia EU-taggá válása óta először fog itt székelni egy fontos ügynökség.

A másik, hogy Szlovákiába, amely politikájában mindig hangsúlyt fektetett a szociális dimenzióra, olyan intézmény helyezi a székhelyét, amely a munkajoggal és az unión belüli munkaerő-áramlással foglalkozik. Egyben kifejezte abbéli reményét, hogy Szlovákiába sok új alkalmazott fog érkezni Európából és szerte a világból.

Maroš Šefčovič uniós biztos rámutatott: az elmúlt években sokszor volt terítéken a szociális normák betartásának kérdése az EU tagállamiban. Példaként az Ausztriában dolgozó, szlovákiai ápolónők esetét említette, és az ezzel összefüggésben elfogadott jogszabályt, amelyet Brüsszel diszkriminatívnak ítélt.

Sok probléma adódik abból, hogy az emberek érdeklődést mutatnak az EU egész munkaerő-piaca iránt, de nem mindenhol tartják be a szabályokat”

– fűzte hozzá.

A pozsonyi székhelyű ELA felügyeli majd, hogy tisztességes munkafeltételeket biztosítsanak az uniós polgároknak, dolgozzanak bárhol az Unión belül. A foglalkoztatás és a munkaerő-mobilitás területén előforduló szabálysértésekkel is foglalkozni fog. Teljes körű működését idén decemberben kezdi meg. Az ügynökség igazgatótanácsának tagjai szerdán találkoztak először, és csütörtökön tarják az első munkaértekezletüket Brüsszelben.

0 HOZZÁSZÓLÁS