Július 1-től emelkedik a betegápolási díj

Nagy Miskó Ildikó 2019. június 15., 19:04

A Carissimni Nonprofit Alap, az SZMPSZ mellett működő Speciális Fejlesztő Szakmák Országos Társulása és a Selye János Egyetem Református Teológiai Kara által június 14-én Korai fejlesztés címmel Komáromban megtartott szakmai napon a beteggondozók által igényelhető állami támogatásokról is szó esett.

Köböl Tibor Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Köböl Tibortól, az Izomsorvadásos Betegek Országos Szervezete szociális tanácsadójától egyebek mellett a betegápolási díj július elsejei emeléséről is értesültünk.

„Az Izomsorvadásos Betegek Országos Szervezetének szociális tanácsadója vagyok, ám jótanácsokért gyakran fordulnak hozzánk más betegségekkel küszködő, fogyatékkal élő és egészségesebb nyugdíjas embertársaink is. A szociális vonatkozású törvényekkel és az egészség-károsultsággal összefüggő problémákkal kapcsolatban egyaránt szívesen szolgálunk információkkal“ - mondta el portálunknak Köböl Tibor.

Elöljáróban leszögezte:

az állam segítsége sokrétű lehet.

„A beteggondozással kapcsolatban elsősorban a személyi asszisztencia létét emelném ki. A további támogatási forma pedig a mindennapi életet könnyítő segédeszközök beszerzésére és az otthoni betegápolást megkönnyítő lakás-átalakításra vonatkozik“ - magyarázta.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Hangsúlyozta:

július 1-től emelkedik a betegápolási díj, amely legfeljebb havi 430 euró lehet. Ugyancsak a második félévtől 3,82 euróról 4,18 euróra nő a személyi asszisztensek órabére.

„Autóvásárlásra legfeljebb 6 637 eurót igényelhető. Ha azonban egy gépjárművet úgy akarnak átalakítani, hogy abban automatikus sebességváltó is legyen, akkor e támogatás nagysága akár a 8 300 eurót is elérheti. A kerekesszék vételéhez 1 600 eurós támogatást nyújt az állam. Emelők és a lépcsőzést segítő további segédeszközök vásárlására 11 ezer euró kérhető. Ezen összegből családi vagy társasházba akár személyi felvonó is beépíttethető” - említette az időszerű konkrét összegeket.

Kiemelte:

ha a rászoruló első körben az egészségügyön keresztül próbálja beszerezni a szükséges segédeszközöket, akkor azok minden fajtájából kellene olyat találnia, amely teljes térítésű.

Képgalériánk:
Fotó: Archívum

Ekképp az állami támogatásból megúszható azok megvétele. „Ha pedig a szociális és munkaügyi hivatalban kopogtatunk, akkor olyan anyagi hozzájárulást kaphatunk, amelyhez azonban biztosítanunk kell a megszabott önrészt“ - egészítette ki az elmondottakat.

A megszabott határidők kapcsán elárulta:

autóvásárlásra, valamint lakás-átalakításra hétévente kérvényezhető az állami támogatás.

„Tízéves ciklust csak a második elektromos kerekesszék vásárlása esetén szabtak meg abban az esetben, ha az igénylő a munkahivataltól kér támogatást. Az egészségügyön keresztül beszerezhető első mechanikus és első elektromos kerekesszékre öt- és hétéves ciklus vonatkozik“ - tudtuk meg.

Végül arra is kíváncsiak voltunk, hogy az államtól milyen sürgős segítséget igényelnének a fogyatékkal élő, illetve hosszabb ideig beteg polgárok, és-vagy gondozóik.

„Fájó, hogy amikor a szülők beteg gyermekükkel odahaza maradnak gondozási díjon, nincsenek kellőképpen bebiztosítva arra az esetre, ha maguk is megbetegednek. Az állam ugyanis utánuk nem fizeti a betegbiztosítást és azt a járulékot, amiből majd munkanélküli segélyt kaphatnának. Mielőbb változtatni kellene ezen az áldatlan helyzeten, illetve azon is, hogy külön kategóriákba sorolják az ápolási díjat kapó személyeket. Ha ugyanis egy beteggondozó már öregségi nyugdíjas, akkor az egyébként sem magas havi betegápolási díjnak csupán a felét kaphatja. Az állam azonban tőle is ugyanolyan minőségű gondoskodást vár el, mint a többi beteggondozótól“ - felelte interjúalanyunk.

0 HOZZÁSZÓLÁS