2018. május 31., 07:58

Idén 4%-kal növekszik a szlovák gazdaság

A szlovák gazdaság a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) előrejelzése szerint idén és jövőre is megőrzi a magas növekedési ütemét.

pénz
Fotó: pixabay.com

Az OECD aktuális prognózisa 2018-ban a bruttó hazai termék (GDP) 4%-os, 2019-ben 4,5%-os növekedésével számol a tavalyi 3,4%-os emelkedést követően.

A munkaerő-hiány következtében emelkedni fognak a bérek, de ezzel együtt az infláció is. Idén a lakossági fogyasztás 3,6%-kal, jövőre 4%-kal nőhet. A kormányzati kiadások 1,8 vagy 1,9%-kal emelkedhetnek.

Az OECD szerint a kormánynak a jelentős gazdasági növekedésre tekintettel folytatnia kellene a konszolidációt, továbbá hatékonyabbá kellene tennie az állami szektort, ami hozzásegítene a strukturális reformok finanszírozásához. Az OECD felhívta a figyelmet a hatékonyabb oktatás és a romák integrációjának javítása érdekében hozott intézkedések fontosságára is, melyeknek köszönhetően emelkedhetne az általános jólét, valamint a társadalmi befogadás mértéke, illetve a gazdasági növekedés is fenntarthatóbbá válna.

Az OECD másrészről az infláció nagymértékű felgyorsulására figyelmeztet. A harmonizált árak idén 2,5%-kal, jövőre 2,4%-kal növekedhetnek a tavalyi 1,4%-os emelkedés után.

Jövőre várhatóan jóval gyorsabban fog bővülni az export is. A várható növekedés 8,5-8,8%-os lesz a 2017-ben tapasztalt, 4,3%-os bővülés után.

Az OECD az államháztartási hiány és az államadósság csökkenésével számol. Előbbi idén a GDP 0,8, jövőre a GDP 0,3%-ára csökkenhet. Tavaly a GDP 1%-át érte el. Az államadósság tavaly a GDP 58,4%-a volt, idén 57,5%, jövőre 55,6% lehet. A maastrichti kritériumok szerint az államadósság a GDP 50,9%-áról a GDP 49,9, illetve 48,1%-ára csökkenhet.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.