2018. április 13., 12:51

Elutasították a közalkalmazottak bérezésére vonatkozó kormánymódosítást

A szakszervezeti képviselők elutasították a kormánynak az állami szektorban dolgozók bértábláira vonatkozó módosító javaslatát.

Monika Uhlerová
Fotó: TASR

Erről Monika Uhlerová, a Szakszervezetek Szövetségének (KOZ) alelnöke tájékoztatott pénteken. A szakszervezetisek várhatóan jövő kedden találkoznak ismét a kormányhivatal és a pénzügyminisztérium képviselőivel, hogy újratárgyalják a bértáblákra vonatkozó módosításokat.

Uhlerová a pénteki sajtótájékoztatón elmondta: olyan új javaslatot várnak a kormánytól, amely összhangban lesz a KOZ elképzelésével a közszférában dolgozó alkalmazottak bérezéséről.

A kormányhivatal által közzétett aktuális javaslat szerint a jelenleg érvényben lévő, 14 fizetési osztályt a Munka Törvénykönyvével összhangban hat fokozatba vonnák össze, melyek a munka nehézségi fokát fejeznék ki.

Emellett eltörölnék a fizetési fokozatokat, melyek lehetővé teszik az alkalmazottak arányos bérezését a ledolgozott éveknek megfelelően. „A javaslat tehát nem veszi figyelembe az alkalmazottak munkagyakorlatát” – állapította meg Uhlerová.

A harmadik változás az lenne, hogy bevezetnék a szerződés szerinti munkabért, amely a tarifabér és az egyes jutalmak összege lenne. Uhlerová szerint ez lényegében azt jelentené, hogy a kormány meghatározná a közalkalmazottaknak fizetendő minimális összeget, a bérük végösszege azonban a munkáltatóval kötött, individuális megegyezéstől függene.

Szerinte az ilyen értékelési rendszer teret engedne a munkáltatók bizonyos mértékű önkényeskedésének, a belső korrupciónak és az alkalmazottak zsarolhatóságának.

A szakszervezet továbbá kifogásolja, hogy a javaslat nem veszi figyelembe a ledolgozott évek számát, és az alkalmazottak képzettségét sem.

A szakaszervezeti képviselők ragaszkodnak hozzá, hogy az első fizetési osztály a minimálbérrel kezdődjön, a további osztályokban és fokozatokon pedig a minimálbér egy bizonyos többszörösét fizessék ki.

„A kormány azt állítja, hogy jelentősen emelni akarja az állami szférában dolgozó közalkalmazottak bérét. Nagyon reméljük, hogy a felvetett megoldás ténylegesen ezt az ambíciót fogja kifejezni” – zárta Uhlerová a jövő hétre tervezett tárgyalásra utalva.

A kormányhivatal nem zárta ki, hogy a bérezésre vonatkozó módosítási javaslat még változhat. A sajtóosztály által közzétett közlemény szerint a javaslatot csupán kiindulópontnak szánták a további tárgyalásokhoz. A közhasznú munkát végző alkalmazottak javadalmazási rendszerére vonatkozó javaslat végső változata a Szakszervezetek Szövetségével (KOZ), a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásával, valamint a Pénzügyminisztériummal való megegyezést követően készülhet el – áll a közleményben.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.