Elindult a Baross Fórum – itt vannak az első részletek az új programról

Matus Tibor 2019. november 04., 18:32

Hétfőn délután Komáromban, a Tiszti Pavilon dísztermében elkezdődött az a fórum-sorozat, amely során  az érdeklődők információt kaphatnak a Felvidéki Gazdaságélénkítő Program – Baross Program következő etapjáról.

A Párbeszéd a Gazdaságfejlesztésért elnevezésű Baross fórumokat Felvidék-szerte 22 helyszínen rendezik meg november 4-e és november 22-e között.

Ezzel eljutnak az összes magyarlakta kisrégió vállalkozóihoz.

A teltházas rendezvényen Keszegh Béla Komárom polgármestere, a régió versenyképességének emelését szorgalmazta, hiszen a város és térsége az elmúlt években megtapasztalta a 20 százalékos munkanélküliséget is. Igaz, manapság csupán 4 százalék körül van ugyanez a mutató, de ez a külföldi beruházásoknak köszönhető, amik, mint a Nokia a múltban, bármikor továbbállhatnak. Kiemelte, hogy a Baross Programban benne van egy helyi vállalkozói hálózat kialakulásának lehetősége is.

A Baross fórumok menetrendje: minden részlet egy helyen
Az érdeklődők információt kaphatnak a Felvidéki Gazdaságélénkítő Program – Baross Program következő felhívásáról.

Becse Norbert, a járási MKP elnöke örömét fejezte ki, hogy a két évvel ezelőtti első Baross Fórumhoz képest most háromszor annyi résztvevő látogatott el a rendezvényre.

Azaz remélhetően valamit jól csinálunk, amivel sikerül majd megtartani és erősíteni a felvidéki magyarságot

– mondta.

Farkas Iván, az MKP gazdasági alelnöke felszólalásában elmondta, hogy a számok mögött rengeteg szervezet, rengeteg szakember munkája húzódik. Kezdve a Baross terv kidolgozásától annak gyakorlati alkalmazásáig. Számszakilag kellett bizonyítani azt a tényt, hogy bár igaz az, hogy Szlovákia gazdaságilag erőteljesebb, mint Magyarország, de a magyarlakta vidékek gazdasági árnyékzónának minősíthetőek, és sok olyan vállalkozó dolgozik itt, akik eddig semmilyen támogatáshoz nem jutottak.

Farkas sikersztorinak minősítette az első "kis léptékű" kiírást, és sikeresnek minősíthető a második, nagy léptékű kiírás is, mondta, melyen negyven nyertest hirdettek. Remélhetőleg a harmadik kiírás is sikeres lesz, hiszen az első kör után a vállalkozók elhitték, hogy ők is lehetnek nyertesek egy pályázati kiírásban.

A harmadik körben szeretnének méltányosnak lenni az először pályázókkal szemben, de ez nem jelenti azt, hogy akik másodszor pályáznak a Baross Programban, azoknak ne lenne esélyük.

Iván Tamás, a Baross Alapítvány elnöke előadása első részében bemutatta Dél-Szlovákia gazdasági helyzetét, azokat az egyenlőtlenséget, amelyet az a szlovák gazdaságpolitika okozott, amely az északi járásokat kiemelten támogatta.  A durván 15 ezer eurós GDP/főre számított  országos átlag mögött messze elmarad a 16 magyarlakta járás 9 ezer eurós GDP/fő teljesítménye.

Iván Tamás a feladatok között kiemelte a szakmai fejlődés elősegítését, a vállalkozások anyagi segítségét, illetve a vállalkozói jogi környezet enyhítését.

Ezután röviden bemutatta az eddig kiírt két pályázati kört, amelyek során az első körben több mint 1500 nyertes kapott kisebb támogatást eszközbeszerzésre. A második körben pedig már 40 vállalat vár a szerződés aláírására, a nagy léptékű mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásaik támogatására.

A Baross Program új kiírásában a közvetlen cél, hogy a térségben élő vállalkozók fejlődni, erősödni tudjanak.

A támogatás maximális összege marad 15 ezer eurós szinten, amihez 30 százaléknyi önrészt kell biztosítani.

A pályázónak az adott területen kell rendelkeznie székhellyel, vagy ott kell végeznie a tevékenységét.

Képgalériánk:

Az első körhöz képest az alábbi változások várhatóak a következő kiírásban:

-- A pályázónak a 2018-as évre fel kell tudni mutatnia forgalmat, amelynek meg kell haladnia a pályázott összeget. Ezzel próbálják kivédeni azt, hogy az alvó cégek induljanak a támogatásért.

-- A pályázatok során már lehet pályázni méhek és tenyészállatok vásárlására, illetve a borászok és méhészek a teljes összegre pályázhatnak.

-- A KKV kategóriában a kreatív iparral foglalkozók is pályázhatnak, igaz csak 5 ezer euró támogatásért. Könnyebb lesz a vendéglátóipari, szórakoztatással, kiskereskedelemmel foglalkozó vállalkozók számára az eszközbeszerzés.

-- További könnyítés, hogy a projekt fenntartási időszaka öt évről háromra csökken.

A pályázat kiírása várhatóan 2019 november 11.-én lesz, amely a http://baross-palyazatok.eu/ oldalon lesznek elérhetőek.

0 HOZZÁSZÓLÁS