2019. május 18., 14:43

Egyre nagyobb veszélyt jelent a lakosság eladósodottsága

Szinte teljes a foglalkoztatottság, mindenkinek van munkája, új lakóházak, lakóparkok tömege épül, a hitelek kamatai egyre alacsonyabbak és még sorolhatnánk. A nemzeti bank mégis veszélyhelyzetre hívja fel a figyelmet.

odor-lajos
Médialapozó
Fotó: Szalai Erika

A Szlovák Nemzeti Bank által kiadott legutóbbi negyedéves jelentés az általunk pozitívnak tartott jelenségek mellett olyan rizikóra utaló jelekre is felhívja a figyelmet, ami miatt úgy döntött, mérlegeli a bankok számára előírt vésztartalékba való befizetések növelését.  De miért lehet baj az, ha szinte mindenkinek van munkája, ha folytatódik az új ingatlanok építése és a hitelek kamatai pedig egyre csökkennek? Erről kérdeztük Ódor Lajost, a nemzeti bank kormányzó-helyettesét.

A jelentést olvasva az az érzése támad az embernek, hogy a nemzeti bank óvatosan és burkoltan, de egy meglehetősen negatív helyzetet vetít előre. Ahány mutató, annyi negatív következtetés. Ezek közül kiemelném a lakosság folytatódó dinamikus eladósodását, illetve az ingatlanárak további emelkedését. Úgy tűnik, mintha a lakosságot az egyre növekvő ingatlanárak sem riasztanák el az ingatlanhitelektől. Miben látja Ön ennek a veszélyét?

Én nem tartom annyira negatívnak a helyzetet, hiszen a gazdaság és a munkapiaci mutatók továbbra is dinamikus növekedési pályán vannak. Az viszont igaz, hogy az előző jelentéshez képest romlottak a gazdasági kilátások, főleg a gyengébb külső kereslet és a német ipar megtorpanása miatt. Ami a lakosság eladósodását illeti, a nemzeti bank már hosszabb ideje figyelmeztetett a hitelek nagymértékű növekedésének kockázataira. Ennek kapcsán több olyan intézkedés is született, amely próbálja orvosolni a helyzetet. Egyrészt a bankoknak nagyobb tőketartalékokat írtunk elő, másrészt szigorítottuk a hitelfelvétel követelményeit. 

Bár első látásra nem tűnhet problémának, de a jelentés, ha jól olvasom, rizikónak ítéli meg a szinte teljes foglalkoztatottságot, amely gondolom, nagyobb bizalmat/könnyelműséget jelenthet a lakosság részéről, hogy hiteleket vegyen fel. Természetesen senki sem kívánja, hogy valaki elveszítse a munkáját, de mivel lehet ezt a viszonylag nagy eladósodási hajlamot a keretek között tartani?

Nemcsak a magas foglalkoztatottság, de az alacsony kamatok is növelik az eladósodási kedvet. Ezt próbálja a nemzeti bank ellensúlyozni azokkal az intézkedésekkel, amelyek korlátot szabnak a hitel vagy a törlesztés nagyságának a jövedelemhez képest. Ezen kívül a jelzáloghitel értéke nem lépheti túl az ingatlan árának bizonyos százalékát. Az utóbbi hónapok adatai rámutattak, hogy ez a stratégia segített valamelyest csökkenteni az eladósodás ütemét.

Ha folytatódik ez a látszólag látványos, ám mégis veszélyeket magában rejtő folyamat, el tudja Ön képzelni, hogy a hitelek terén ismét "rosszabb időknek" nézünk elébe , amely magával hozhatja a bedőlt hitelek számának a növekedését és ezzel az ingatlanárak csökkenését?

A gazdaságra is érvényes, hogy a nap nem süt örökké. Ha majd jön egy újabb esős időszak, s a munkapiaci mutatók gyengülnek, a bedőlt hitelek értéke is növekedni fog. A fontos az, hogy ez ne érje váratlanul a pénzügyi rendszert, s ne fagyjon be a lakosság és a cégek hitelezése. A jó hír az, hogy a bankrendszer ma több tőkével rendelkezik a lehetséges veszteségek magába szívására, mint a pénzügyi válság előtt.

A Szlovákia Nemzeti Bankja által kiadott negyedéves jelentés itt olvasható el.

odor-lajos
+2 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.