Egyelőre töretlen a gazdaság bővülése Szlovákiában

ma7 | TASR 2018. június 19., 14:39

A szlovák gazdaság idén 4,1%-kal bővül. A nominálbérek a leggyorsabb ütemben fognak emelkedni a válság óta, és ezzel párhuzamosan az infláció is. A munkaerőpiacon 40 000 új munkahellyel számolnak. Ezek az adatok a Pénzügyminisztérium (MF) Pénzpolitikai Intézetének (IFP) aktuális makrogazdasági prognózisában szerepelnek.

A növekedés fő forrásai idén a háztartási fogyasztás mellett az export és főleg a beruházások lesznek. A kivitelt leginkább a Volkswagen (VW) új SUV modelljeinek gyártása lendíti fel, a gyártás megkezdése a Jaguar Land Rover (JLR) üzemben az év végéig minimálisan befolyásolja az idei számokat.

Az IFP előrejelzése szerint jövőre a gazdasági teljesítmény eléri a 4,5%-ot. A háztartási fogyasztás megtartja a 3% feletti dinamikáját. A kivitelre hatással lesz a gyártás megkezdése a JLR üzemben, és a gyártás további bővülése a Volkswagenben. A bruttó hazai termék (GDP) növekedéséhez a legnagyobb mértékben a nettó kivitel járul majd hozzá. 2020-ban és 2021-ben a gazdasági növekedés várhatóan lassabb tempóra vált, 3,9, illetve 3,3%-os lesz.

A prognózis szerint 2018-ban a gazdaságban több mint 40 000 új munkahely létesül, aminek köszönhetően 1,7%-kal nő a foglalkoztatottság. A legtöbb munkahely, csaknem 30 ezer a szolgáltatások és az ipar területén fog létesülni. Továbbra is nagy számban lesznek jelen a munkaerő-piacon a külföldi munkavállalók. A munkanélküliségi ráta idén 6,9%-ra, az előrejelzési horizont végére pedig 5,6%-ra csökkenhet.

Az átlagos nominálbér növekedési üteme idén 5,8%-osra gyorsul. A gyorsulás üteme magas lesz minden szektorban, leginkább azonban az ipar és a közigazgatás területén. A bérek növekedésének üteme nagyon hasonló lesz jövőre is. A reálbérek dinamikája 2020-ig 3% fölött marad.

A prognózis szerint Szlovákiában az árak idén 2,5%-kal növekednek. A béremelésekkel párhuzamosan gyorsabban fog nőni a keresleti infláció, amely maga után vonja az élelmiszerárak gyorsabb növekedését is az év végéig. Nőni fog a kőolaj és az üzemanyagok ára is. Jövőre az IFP szerint az infláció 2,3%-ra csökken.

A regisztrált munkanélküliségi ráta 2018 májusában elérte az 5,37%-os szintet.

Az egy hónappal ezelőtti adatokkal összehasonlítva 0,05 százalékponttal, az egy évvel ezelőtti adatokkal összehasonlítva pedig 1,98% százalékponttal csökkent. Erről keddi sajtótájékoztatóján számolt be Marián Valentovič, a Munka-, Szociális és Családügyi Központ (ÚPSVR) vezérigazgatója, melyen részt vett Ján Richter (Smer-SD) munkaügyi miniszter is.

A rendelkezésre álló álláskeresők száma májusban 148 090 főt tett ki. Az egy hónappal korábbi adatokkal összehasonlítva 1521 fővel, az egy évvel ezelőtti adatokkal összehasonlítva pedig 52 301 fővel csökkent az álláskeresők száma.

Az összes álláskeresővel számoló regisztrált munkanélküliségi ráta májusban elérte a 6,58%-ot. A hónap folyamán 0,07 százalékponttal, az év folyamán 2,11 százalékponttal esett vissza.
Az év ötödik hónapjában összesen 181 494 álláskeresőt tartottak nyilván. A hónap folyamán a számuk 2024 fővel, az előző évi adatokkal összehasonlítva 55 440 fővel csökkent.

2018 májusában hét megyében csökkent a regisztrált munkanélküliségi ráta, a legnagyobb mértékben, 0,13 százalékponttal Eperjes megyében. Nagyszombat megyében a regisztrált munkanélküliségi ráta 0,05 százalékponttal nőtt. A munkanélküliségi ráta a legmagasabb, 9,09%-os Eperjes megyében volt májusban. Országos átlag (5,37%) feletti számokat produkált Besztercebánya megye ( 7,55%) és Kassa megye ( 8,87%) is.
Járási szinten 2018 májusában 50 járásban csökkent a munkanélküliség, 28 járásból mérsékelt növekedést jelentettek, a Puhói járásban  nem volt változás.

A regisztrált munkanélküliségi ráta a legmagasabb a Rimaszombati járásban (17,87%), a legalacsonyabb a Galántai járásban (1,90%) volt.

Májusban a legtöbb esetben operátor és gépkezelő állást kínáltak (35 591 hely), de sok helyre kerestek szakképzett munkásokat és iparosokat (17 319), illetve segédmunkásokat is (9959).

Valentovič elmondta: a hátrányos helyzetű álláskeresők összes kategóriája esetében csökkent a munkanélküliség, egyet kivéve. Májusban „elárasztották” a munkaerő-piacot a friss diplomások, melynek következtében a 29 év alatti álláskeresők száma az egy hónappal korábbi adatokkal összehasonlítva 758 fővel nőtt. A többi kategóriában, az 50 év felettiek esetében is 905 fővel csökkent az álláskeresők száma. A tartósan munkanélküliek száma 2366 fővel csökkent.

0 HOZZÁSZÓLÁS