Dübörög a propaganda

2018. december 8., 13:50
Matus Tibor

Az INEKO független közgazdasági elemző szervezet megvizsgálta, miként halad az autópályák építése kis hazánkban. Megállapításai figyelemreméltóak.

D1 autópálya - illusztráció
Fotó: TASR

Tény, hogy a legszebb pártállami idők propagandáját túlszárnyalva a közlekedési minisztérium mintegy 80 tervezett autópálya‑ és gyorsforgalmi útszakasz építéséről számol be, míg az INEKO elemzése alapján az útszakaszok tényleges átadásának idejéről a minisztérium durván becsapja a közvéleményt.

Az elmúlt egy évben az átadási terminusok átlagosan 12 hónappal tolódtak. A minisztérium azon ígéreteivel, miszerint 2023‑ig megkezdi az új szakaszok többségének építését, a régiók lakóiban azt az érzetet kelti, hogy megérik az oda vezető autópálya elkészültét. Reálisan nézve: a rossz irányítás, illetve a kevésbé sürgető szakaszok építése miatt a jobb utakra jóval többet kell várni.

 A Nemzeti Autópálya Társaság jelenleg mintegy száz kilométernyi útszakaszt épít, ez 2020 után 250–500 kilométerre növekedne. Az ilyen robbanásszerű növekedés ellentmond minden pénzügyi és műszaki törvényszerűségnek. Sem az állam, sem a tervezők, sem az építészeti vállalkozások pénzügyi és technikai kapacitással nincsenek felkészülve ekkora bővülésre.

Eddig még az érdeklődő polgár sem nagyon tudott kiigazodni az R2, az R7, vagy a D2 kódnevekben. Csak annyit tudhatott, hogy a háttérben munka folyik, az aktuális miniszter megjelent narancssárga mellényben, védősisakban, és vagy nyugtázta az ott folyó munkát, vagy kifejezte nemtetszését. Ezért az INEKO egy portált alakított ki, ahol megtekinthető az összes tervezett útszakasz, illetve a munkálatok aktuális helyzete, egyéb fontos adatokkal együtt, mint például a várható átmenő forgalom.

Ezen adatok alapján a Pozsony környékét érintő R7‑es és R2‑es út egy szakasza építését előbbre helyezték, mint ahogy azt a forgalmi adatok indokolták volna, a D3‑as, vagy Árvában az egyes szakaszok építése viszont háttérbe szorult.

Az R2‑es nyomvonalon nagyon előreszaladtak a telkek felvásárlásával, akkor is, ha a projektdokumentációt még meg sem rendelték, például Rimaszombat környékén. A másik oldalon viszont már kihirdették az építésre kiírt versenytárgyalás győztesét, miközben a tervezési folyamat még nincs befejezve, illetve a telkek sincsenek felvásárolva (R2, Krivány–Vámosfalva/Mýtna). Szintén veszélyesen sürgetik a Szoroskői (R2) alagút megépítésére a még előkészítetlen versenytárgyalást.

Hogy gondok vannak, azt a héten kipattant botrány is mutatja az északi autópálya utolsó szakaszainak befejezésénél.

A Zsolna melletti Felsővisnyó (Višňové) meglehetősen bonyolult szakaszáról most készül kivonulni az addigi építő, az olasz Salini Impregilo társaság. Már elbocsátottak 70 embert és további 160‑tól szabadulnának. Persze nem egyszerű ennek a 13,5 kilométernek a megépítése, hiszen ide 7,5 km alagutat és 2,6 km völgyhidat terveztek, mindezt potom 424 millió euróért, áfa nélkül.

Az írás megjelent a Magyar7 2018/49. számában.

Kövesse facebook oldalunkat is!