2018. december 29., 07:30

Drágul az élet januártól: milyen áremelkedések várhatók?

Januártól a növekvő költségek miatt emelkedik az alapvető élelmiszerek ára, többet fizetünk a boltokban a kenyérért, húsért, tejért.

Bevásárlókosár - élelmiszer
Médialapozó
Fotó: pixabay.com

Az élelmiszergyártóknak számolniuk kell az élelmiszeripari termékek előállításához szükséges költségek emelkedésével. Az emelkedő béreket, de a drágább energiát is bele kell kalkulálniuk a termékek árába.

A vásárlók ennek következtében a jövő évben többet fizetnek majd a pékáruért, a húsért, a tejért és a tejtermékekért.

A termelők az áremelés szükségességét már hónapokkal előbb jelezték, elsőként szeptemberben a baromfitenyésztők jelentkeztek gondjaikkal.

A Szlovák Baromfitenyésztők Uniója jelezte, hogy elkerülhetetlen a baromfihús árának 15%-os emelése a közeljövőben. Magyarázatként elmondták, hogy a termelés költségei állandóan emelkednek, ugyanakkor a kereskedőktől pedig termékeikért egyre kevesebb pénzt kapnak. Az utóbbi nyolc évben a baromfi ágazatban a fizetések 80%-kal nőttek. A baromfitartóknak jelentősen emelkedtek a takarmányozásra fordított kiadásaik és az energiaárak ugyancsak. Másfelől viszont egy csirkéért 16%-kal kevesebb pénzt kapnak, mint 2010-ben.

Októberben a pékek is jelezték, ők sem képesek tartani áraikat az egyre növekvő termelési költségek miatt. Számukra a legnagyobb gondot a minimálbér emelkedése, az éjszakai műszakok, a hétvégén és ünnepnapokon végzett munka után járó pluszköltségek jelentik - fejtette ki Emil Macho, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara elnöke.

Martin Katriak, a Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szövetség elnöke szerint az élelmiszertermelők részéről az elhangzottak nem üres szavak voltak. Hozzáfűzte, a szövetség a napokban tárgyal a gyártókkal és termelőkkel az új szerződések megfogalmazásáról és több termelő már a magasabb árajánlatokkal állt elő.

A magasabb árak tehát elsősorban a kenyeret, pékárut, húst, tejet, de más termékeket is érintik. Az áremelkedés mértéke mintegy 10%-os lenne.

A szlovákiai kereskedők a termelők javaslatainak többségét elfogadják, mivel tudatosították, hogy a nyersanyagok, az energia, az üzemanyag és egyéb költségek árai egyaránt jelentősen megemelkedtek.

2019-ben tehát a kenyérért és pékáruért 7-12%-kal, a húsért és hentesáruért 10%-kal, a tejért és tejtermékekért 8%-kal többet fizetünk majd.

Feltételezem, a kereskedőink már január folyamán megkötik az új szerződéseket, de garantáljuk, hogy a kereskedelem részéről nem emeljük az árakat, tartjuk magunkat ahhoz, hogy az árak csak annyival nőnek, amennyivel a beszállítóink emelik azokat”

– mondta Katriak.

Arról azonban ő sem tudta a vásárlókat biztosítani, hogy az áremelkedés csak egyszeri lesz. Valószínűleg fel kell készülni az újabb áremelésekre, ez annak függvénye, hogy 2019-ben miként alakulnak majd a termelési költségek.

Bevásárlókosár - élelmiszer
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!