Danko: Nem lesz semmilyen cigaretta áremelés

ma7 2019. szeptember 11., 15:15

A nemzetiek főnöke a koalíciós szerződés súlyos megszegéseként értékeli, hogy a mai ülésén a kormány, a dohánytermékek jövedéki adójának emelését hagyta jóvá. Az SNS nem támogatja a kormány döntését. Andrej Danko össze szeretné hívni a Koalíciós Tanácsot.

Fotó: DennikN – Tomáš Benedikovič

A kormány jóváhagyta a dohány és dohánytermékek jövedéki adójának emelését, amelytől Ladislav Kamenický pénzügyminiszter 100 millió euró feletti többletbevételt remél.

Andrej Danko szerint erről a javaslatról koalícióban nem egyeztettek.

Az adóemelés, a pénztárcák megterhelése nem vezet sehova

– mondta a nemzetiek vezére, és jelezte, hogy jogorvoslatot követel Peter Pellegrinitől.

Andrej Danko az álláspontjáról tájékoztatta koalíciós partnereit, Robert Ficot és Bugár Bélát.

Ladislav Kamenický pénzügyminiszter mai bejelentése alapján a dohánytermékek jövedéki adója 2020 februárjától emelkedne.  Ezer szál cigaretta jövedéki adója a jelenlegi 64,1 euróról 74,6 euróra emelkedne. Ez a gyakorlatban dobozonként 40 centes emelkedést jelent. Az adóemelés a füst-nélküli cigarettáknál kb. 50 centes emelkedést hozna dobozonként.
A dohánytermékek jövedéki adója a második legjelentősebb jövedéki adó, amely az elmúlt években jelentősen emelkedett. Tavaly ebből az adónemből 728 millió eurót szedtek be.

A legutóbbi adóemelést 2016-ban vezették be, és a pénzügy úgy ítélte meg, hogy itt az ideje az újabb emelésnek, hogy az árak összhangba kerüljenek a többi V4-es ország áraival. A pénzügyminiszter szerint a V4 többi országaiban is tervezik a dohánytermékek jövedéki adójának további emelését, és emelnék a füst nélküli dohánytermékek árának emelését is. 
Forrás: HNonline.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS