2019. április 3., 15:50

Csökkent a kínai beruházások nagysága Szlovákiában

Tavaly óta csökkent a kínai tulajdonú vállalatok száma Szlovákiában, és hasonlóan csökkenő  tendenciát észleltek először a beruházott kínai tőke nagyságában is. A Bisnode tanácsadó társaság vizsgálta a kérdést, és szerintük ezt az okozhatja, hogy a tervezett beruházásokat még nem valósították meg, elhúzódnak a tárgyalások, illetve néhány esetben megszakadtak.

kínai nagyfal

A társaság elemzése alapján Szlovákiában tavaly óta 27 kínai felügyelettel bíró vállalattal lett kevesebb, és a kínaiakhoz köthető vállalatok törzstőkéje is 112 ezer euróval csökkent. Jelenleg Szlovákiában 1309 olyan vállalat működik  amelyekben kínai tulajdonos található. Ezek a vállalatok eddig 30 millió eurót fektettek be.

2011-ben működött Szlovákiában a legtöbb kínai vállalat, azóta számuk 359-el csökkent. A kínai tőke viszont évről évre emelkedett. A kínai törzstőke nagyságát 2011-ben 15,7 millió euróra mérték, ami 2018-ra 32,2 millió euróra emelkedett. Az év első három hónapjának adatai szerint itt is elkezdődött a csökkenés.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.