2019. augusztus 20., 10:47

Az átlagbér esetében a teljes adóteher tavaly elérte a 62,5 százalékot

Ahhoz, hogy egy alkalmazott minden adóját befizesse 228 napot kellett dolgoznia, csak utána keresett magára és a családjára. Szlovákiában idén az adószabadság napja szintén augusztus 19-re esett, akárcsak tavaly. Ez már kilenc nappal későbbre esett, mint 2015-ben – tájékoztatott a M. R. Štefánik Konzervatív Intézet.

ado.jpg
Fotó: napi.hu

Az intézet szerint,

eljött az idő, hogy végre Szlovákiában ne csak az adók magasságáról, és egyéb részletek változtatásáról beszéljünk, hanem komplex módon az egész adóterhelésről, és annak az államot érintő hatásairól.

Egy átlagbérrel (1013 euró) rendelkező alkalmazott, hozzászámítva a vállalat által elvezetett járulékokat is, teljes munkabérköltsége 1411 euróra rúgott. Ebből összesen 882 eurót vezettek el adó, járulék, elvezetés, adminisztratív illeték formájában. „A bére majdnem kétharmadáról, az államhatalom valamelyik képviselője döntött” summázta a Konzervatív Intézet. 

A teljes munkabérből 2018-ban legtöbbet a jövedelemadó, a szociális és az egészségügyi járulék vitt el, összesen 44,7 százalékot. Ezt követte a különböző fogyasztási adók 14,9 százalékban. Ingatlanadó tette ki a bevétel 2 százalékát.

Tavaly a leginkább az adófizetők jövedelmét adóztatták meg. Ez tette ki az adóbevételek 71,5 százalékát, ezt követte a fogyasztási adók, ami az adóbevételek 24,7%-át jelentette. Az ingatlanadóból jött be az összadó-bevételek 2,2%-a.  Az adóbevételek 79,3 százalékát az állam nyelte el, 10,3 százaléka jutott a községeknek, magántársaságok kapták meg a befizetések 6,9%-át, a megyék a 3,5%-át, és a bevételek 0,1% irányult az EU-ba.

A Konzervatív Intézet szerint ez aláássa a fejlődőképességet, az emberek szabadságát, és összességében negatívan hat a gazdaságra. Ezt még megfejeli az idén bevezetett biztosítások után fizetendő különadó, vagy az üdülési utalványok, és egyéb rendszer nélkül kikényszerített szociális kedvezmények.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.