2019. szeptember 19., 08:39

Adócsökkentés 21%-ról 15%-ra!

A parlament szeptember 18-án elfogadta a jövedelemadó csökkentését 2020. január 1-től 21%-ról 15%-ra azon vállalatok és egyéni vállalkozók számára, melyeknél az éves forgalom nem haladja meg a 100 000 eurót.

ado-penz.jpg

A 595/2003 számú jövedelemadóról szóló törvény 2019. március 6-án benyújtott 1346-os módosítása elsődlegesen csak a vállalatokat érintő társasági adókulcsot csökkentette volna 21%-ról 15%-ra.

A törvényjavaslatot csak a későbbiekben terjesztették ki az egyéni vállalkozókra is.

A törvénymódosítás indoklásából kiderül, hogy a 6%-os adókulcs csökkentését a lényegesen hatékonyabb adóbeszedés és a szlovák gazdaság gyorsabb növekedése teszi lehetővé. Ugyanakkor az adómérték csökkentésétől az új beruházások beáramlásának buzdítását is várják, mivel Szlovákia az EU tagállamainak befektetői szempontjából a legvonzóbb adómértékkel rendelkező országok közé tartozik, és még kedvezőbb feltételeket teremt a hazai jogi személyek számára.

A benyújtott törvényjavaslat egyidejűleg lehet negatív és pozitív hatással az államkincstárra, illetve az állami költségvetésre. Ideiglenesen az állami költségvetés bevételi oldalára várnak negatív hatást. A hiányt hatékonyabb adóbeszedéssel szükséges majd pótolni.

A törvényjavaslat nem érinti az állami költségvetés kiadás részét.

Ezen okok miatt a jelenlegi törvényjavaslat pozitív hatással van az üzleti környezetre és ennek reményében megnövekszik az adót fizető vállalatok és egyéni vállalkozók tömege.

 A következő évben benyújtott 2019-es adóévre vonatkozó adóbevallásban, még a 2019. december 31-ig érvényes, egyéni vállalkozókra 19%/25%-os és a vállalatokra 21%-os vonatkozó adókulccsal kell az adót kiszámítani. Azok az adózók, melyek kötelesek adóelőleget fizetni a 2020. január 1-je után kezdődő adóévre, szintén az eredeti adókulcs alapján járnak el.

 A 15%-os adókulcs először csak a 2020-as adóévre alkalmazható,

illetve azon vállalatok, melyek üzleti évet használnak, először csak a 2020-ban kezdődő adóévre alkalmazhatják. 

A szerző mérnök-közgazdász, adószakértő és könyvelő. Kérdések esetén elérhető az Accounting Slovakia társaság honlapján keresztül.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.