2019. július 25., 17:49

A patrióta gazdaság lehetőségei a globális térben

A 2010 utáni kármentés, a 2012 utáni gazdaságpolitikai fordulat után jelenleg a versenyképességi fordulat idejét éli a magyar gazdaság. Hogy milyen irányban indulhatna tovább, erről tartottak Tusnádfürdőn a XXX. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor kerekasztal-beszélgetést a Századvég Gazdaságkutató szervezésében  

tusvanyos-palotai-daniel.jpg

Első lépésben Palotai Dániel(Magyar Nemzeti Bank) megállapította, hogy a térség GDP bővülése kiemelkedő, hiszen 2-3 százalékponttal meghaladja az EU átlagát, és Magyarország az utóbbi években a régióban is jobban teljesít.  Az infláció területén is tartani tudják a három százalék körüli  elfogadható szintet. Magyarország súlyos eladósodottsága csökkent, és egyre inkább sikerül a külső eladósodottságot belsőre váltani, a deviza helyett forintra, és a rövid lejáratú helyett hosszúra

Balogh László (Pénzügyminisztérium) kiemelte, hogy a munkanélküliség a tíz évvel ezelőtti 2 százalékról a minimálisra csökkent, a foglalkoztatás 60-ról 70%-ra növekedett.  800 ezer új munkahely  keletkezett és jelenleg 4,5 millióan vállalnak  munkát. A beruházási ráta 25,6%-ra emelkedett, amiből 10,1% a gépi beruházásokba, az exportkapacitásokat gyarapító technológiákba megy. A fogyasztási ráta folyamatos emelkedése pedig mutatja a reálbér-növekedést.

Ez a gazdaságpolitikai váltás csak úgy volt lehetséges, hogy sokszor ellenkezve a közgazdasági dogmákkal, innovatív megoldásokat alkalmazott.

Domokos László (Számvevőszék) helyzetelemzésében hangsúlyozta az árstabilitást, az alacsony kamatkörnyezetet. A továbblépéshez hangsúlyozta a jó kormányzásra szükségét, a kormányzati hatékonyság növelését. Szerinte a gazdaságban továbbra is folytatni kell a bértermelő adócsökkentést, és a fér vállalkozói környezetet tovább kell építeni. Ebben már vannak eredmények, hiszen

Magyarország már belépett a nyugati országok közé az ÁFA beszedésében, hiszen csak 10 százalék az, amit nem tudnak beszedni, míg a régióban ennek arány 20 százalék körül van.

A víziók az elérendő célok meghatározáséban kiemelkedő szerepet kapott a hatékonyság növelése, és ezen a téren az állam hatékonyságának növelése. Kiemelték a demográfia a digitalizáció és az infrastruktúra fejlesztésének szerepét.

Kerezsi Miklós, az East-csoport vezérigazgató kiemelte, hogy fontos pillanatban nagyon kedvező helyzetet teremtettek a magyarországi vállalkozásoknak. Szerinte jelenleg a Kárpát- medencében egy tulajdonosi átrendezőség zajlik, mert a rendszer-változáskori vállalkozók cégei, generációváltás híján eladósorba kerülnek.

Szakáli István Lóránd (Századvég Gazdaságkutató Zrt.) kiemelte, hogy az elmúlt évtizedek, azt bizonyítják, hogy a globális gazdasági berendezkedésnek nem létezik alternatívája. Számos hibája van, de nem lehet kimaradni belőle. Egy patriota gazdaságpolitikának nincs más lehetősége – változtatni kell rajta.

A globális folyamatok haszonélvezője 60 ezer vállalkozás, ami mögött 600 globális értéklánc található. Itt kellene növelni a nyertes cégek számát, a nyertes régiók számát.

Patrióta gazdaságpolitika egyenlő azzal, hogy a globális gazdaság rendellenességeire lokális választ tudjunk adni. Azon módszerek összessége, amelyen keresztül egy nemzetállami kormány, a kárpát-medencei  esetleg a V4-es együttműködés, a saját érdekeit képviselni tudja, hogy megtalálja a lehetőségeket a globális gazdaságban.  A liberális politika dilemmája -  a nemzetállami vezetők felelősek az adott térség választóinak, miközben sokszor nem vagy alig rendelkeznek  a  térségben működő gazdasági szereplők felett.

Magyarország gazdasága nyitott gazdaság, és az itt tartózkodó cégekkel új egyezségre kell törekedni.

Szívesen fogadjuk a külföldi befektetőket, de tudnunk kell, hogy mi az érdekünk: minőségi munkahelyek, megfizetettek, fektessenek az oktatásban, innovációba, szervezzék a helyi KKV-ket, szervesen épüljenek bele a helyi gazdaságba.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.