A kuvaiti válság sem dobott ekkorát az olajárakon, mint a mostani dróntámadás

ma7 2019. szeptember 16., 10:36

A Brent nyersolaj ára egyik napról a másikra közel 20%-kal nőtt a szombati dróntámadás után.

Fotó: TASR

Az 1990-es iraki-kuvaiti háború idején sem ugrott ekkorát a nyersolaj ára, vasárnapról hétfő reggelre 19,5%-kal magasabb áron nyitott a Brent nyersolaj a tőzsdéken.

Képgalériánk:
Fotó: oilprice.com

Elemzők szerint könnyen lehet, mindez még csak a kezdet. A jelenlegi 70-72 dollár körüli ár napokon belül felugorhat 80 dollárra is, írja az oilprice.com szakportál, egy elemző állításaira hivatkozva. A következő 48 óra a kritikus, állítják az elemzők, ugyanis nem tudni még, hogy Szaúd-Arábiának mennyi készlete maradt, mennyiben tudják pótolni abból a kieső kitermelést.

Időközben az egyesült Államok is jelezte, ha kell, készek megnyitni raktárkészleteiket, hogy gátat szabjanak a messzire szálló olajáraknak.

Ha néhány napig, legfeljebb egy hétig tart a kiesés, az a nem OPEC-tagállamoknak lehet kedvező, fokozva kitermelésüket ők pótolhatják a kieső nyersolajat.

Ez esetben körülbelül 3-5 dolláros hordónkénti áremelkedésre kell számítani.

Egy hosszú hónapokig elhúzódó olajválság viszont, az elemzők egybehangzó véleménye szerint, jócskán 75 dollár fölé nyomná a Brent-nyersolaj hordónkénti árát, arról nem is beszélve, hogy egy válaszcsapással járó katonai konfliktus csak még inkább fokozná ezt a hatást, 80 dollárnál is drágább hordónkénti árat eredményezve.

Forrás: oilprice.com
0 HOZZÁSZÓLÁS