A Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kamara megalapítását bírálja a Szlovák Kereskedelmi és Iparkamara

ma7 | TASR 2019. augusztus 16., 10:02

A Szlovák Kereskedelmi és Iparkamara (SOPK) csütörtökön kiadott nyilatkozatában szükségtelennek nevezte a Kárpát-medencei Kereskedelmi Kamara létrehozását, mivel szerinte annak vezető beosztású személyei miatt inkább politikai, mint gazdasági jellegű, és nem hozúj üzleti dimenziókat ezekre a területekre.

A SOPK negatívan ítéli meg a magyar fél lépését, mert már évekkel ezelőtt elutasították a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara hasonló kezdeményezését. Szerintük most magyar fél, a magyar politikai okokból visszatér ehhez a gondolathoz, amely már túlmutat Magyarország határain, és érinti a szomszédos országok kereskedelmi és ipari kamaráinak tevékenységét.

Senki sem kért észrevételeket a Szlovák Kereskedelmi és Iparkamartól, bár a Kárpát-medencei Kamara tevékenysége kiterjed a területünkre. Az egyik alapító sem mutatta be ezt a kezdeményezést, sem a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara, sem a Kereskedelmi és Iparkamarák Európai Szövetsége, az Eurochambres előtt."

– hangzott el a nyilatkozatban.

Az SOPK ezért a magyar oldal döntését olyan politikai lépésnek tekinti, amely elvileg nem hoz új üzleti dimenziókat ezekre a területekre. Úgy vélik, hogy

Megalakult a Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kamara
A Kárpát-medencei térség gazdasági egységének megteremtésére, erősítésére tizennégy magyar magánszemély a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával közösen megalapította a Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kamarát.
az SOPK és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közötti együttműködés elég széles ahhoz, hogy lefedje azokat a szférákat, amelyek mindkét ország vállalkozóinak a fejlődéséhez szükségesek. Ebbe bele értik a nemzetiségileg vegyesen lakott területeket is.

A nyilatkozat kiemeli, hogy ezen felül, évek óta épp a Magyar és a Szlovák Kereskedelmi és Iparkamara közötti megállapodás alapján működik a Szlovák-Magyar Közös Kereskedelmi Kamara, amelynek tagjai többségében Szlovákiából származnak.

Az SOPK bejelentette, hogy álláspontjáról tájékoztatja a Szlovák Köztársaság Kül- és Európai Ügyek Minisztériumát , illetve a Szlovák Köztársaság miniszterelnökét.

Megjegyzés: Egyelőre az ENSZ kéksisakosainak behívását még nem kezdeményezték.
0 HOZZÁSZÓLÁS