2019. november 24., 11:54

A jegybank tovább szigorította a hitelfelvétel feltételeit

A jelzálog hitel felvétele nehezedni fog, mivel a Szlovák Nemzeti Bank tovább szigorította a hitelezés feltételeit. Januártól, az összes törlesztés kifizetése után kétszer annyi pénzösszegnek kell megmaradnia tartaléknak, mint jelenleg.

pénz
Fotó: pixabay.com

A Nemzeti Bank minisztériumok közötti véleményezésre két intézkedési javaslatot nyújtott be a jelzálog- és fogyasztási hitelek szigorítása érdekében. 

A jegybank szigorítása mögött a lakosság gyors eladósodása állhat, amit többek között elősegített a csökkenő kamatszint. Minél alacsonyabb a kamat, annál nagyobb hitelt vehet fel, anélkül, hogy emelkedne a törlesztő részlet.

Júliustól már teljes az első szigorítás

Legutóbb a jegybank tavaly júliusban módosította hitelezés szabályait. Teljesen betiltotta azokat a kölcsönöket, amelyek meghaladják az ingatlanfedezet értékének 90 százalékát. Jelentősen korlátozta azokat a jelzálogkölcsönöket is, amelyek meghaladták az ingatlan árának 80 százalékát. Azt is előírta, hogy a hitelfelvevő éves jövedelmének legfeljebb nyolcszorosát vehet fel kölcsönt.

Az új korlátozásokat fokozatosan vezették be, és csak ez év júliusában kezdték meg teljes mértékben alkalmazni.

Azóta a bankok a kölcsönök legfeljebb 20% -át folyósíthatták olyan hitelekhez, amelyek meghaladták az ingatlan értékének 80% -át.
A nyújtott kölcsönök öt százalékának esetében engedélyezték, hogy az ügyfél adóssága meghaladja az éves jövedelem nyolcszorosát.
További öt százalékban meríthettek azok a 35 év alatti emberek, akiknek jövedelme csupán az átlagbér 1,3-szorosa.
A bankok a fiataloknak az éves jövedelmük akár 9-szeresét is kölcsönözhették.
Ugyanakkor, a megélhetési minimum levonása után a jövedelemből, az adósnak meg kellet maradnia a jövedelmének 20 százaléka. Csak a keresetük fennmaradó részét lehetett a hitel-törlesztésre fordítani.

Ezt a szabály változtathatja meg az NBS-t.

Az új javaslat szerint az ügyfél jövedelme 40% -nak meg kell maradnia.

A banknak a részletfizetést kell két százalékkal magasabb kamatlábnél kell kiszámolnia, mint ami a jelenlegikínálatában van.

Mennyit lehet kölcsönözni az új előírás szerint

Eddig a hitelfelvevő nettó jövedelméből levonták a megélhetési minimumot. A fennmaradó összeg legalább 20% -nak meg kell maradnia, miután befizette az összes részletet. Januártól ez  40%ra emelkedik.

Ha ezer euró nettó jövedelemmel rendelkező, adóstárs nélküli, gyermektelen személy kíván jelzálogkölcsönt felvenni,  akkor jövedelméből levonják először a 210,20 euró megélhetési minimumot. A megmaradt 789,80 eurós összegből a részletek kifizetése után 157,96 eurós tartaléknak kell maradnia (azaz 631,84 eurós részletfizetés volt engedélyezve). Januárjától a tartalék emelkedne 315,92 euróra, azaz a részletfizetésre fordítható összeg 473,88 euróra csökkenne. A részletfizetés nagyságát pedig a bank által kínált két százalékkal magasabb kamatszint mellett állapítják meg.

Várhatóan ez az intézkedés azokra lesz a legnagyobb hatással, akik már rendelkeznek valamilyen hitellel, vagy hiányzik az önerő az ingatlan megvásárlásához.

A bankok az esetek többségében legalább 20 százaléknyi önrészt kérnek, amit az emberek gyakran fogyasztói hitel felvételével oldottak meg. Mivel a fogyasztói hitelt legfeljebb nyolc évre lehet felvenni, így annak részletei is jóval magasabbak.

A jelenlegi szabályozás szerint az ezer euró nettó jövedelemmel rendelkező hitelfelvevő egy százezer alatti ingatlanra fel tudná venni mind a jelzáloghitelt, illetve az önrészre a fogyasztói hitelt. Az új szabályok szerint ez már nem lehet.

A nagyobb lakások esetén további megtakarításokra lesz szükség.  Ha egy magánszemély 200 000 euró értékű lakást vásárol amelyre 80% -os jelzálogkölcsönt, illetve az önrész 20% -ra pedig fogyasztási kölcsönt vesz fel, akkor januártól ehhez 2 234,40 eurós nettó havi jövedelemre lesz szükség. Jelenleg ehhez elegendő  a nettó 1 735,10 euró havi keresete.

A szabályzás érinti a gyermekes családokat is, hiszen a gyermekek után is leszámolják a létminimumot.

Az új intézkedéseket fokozatosan vezetik be, bár gyorsabban, mint a múltban. A jövő év első három hónapjában a bankok az ügyfelek 15 százalékának nyújthatnak hitelt, ahol a törlesztő részlet meghaladja a rendelkezésre álló jövedelem 60 százalékát. Áprilistól kezdve csak a 35 év alatti fiatalok számára adhatnak kivételt. A törlesztő részlet az esetükben nem haladhatja meg a jövedelem 70% -át,  a létminimum levonása után. A bankok ilyen kölcsönöket az esetek legfeljebb öt százalékában nyújthatnak.

Megosztás
Címkék