Fokozatosan távozik Szlovákiából a Nagymihályi járás legjelentősebb munkáltatója

hirek.sk 2017. augusztus 13., 08:09
NAGYMIHÁLY. Korábban 3500 alkalmazottja volt a Nagymihályi járás legnagyobb munkáltatójának, a Yazaki társaságnak, ma már azonban ezerrel kevesebb van. A vállalat ugyanis fokozatosan bocsátja el szlovákiai alkalmazottait, a termelést pedig Románíába helyezi át. A helyi lakosok a cég teljes megszűnésétől tartanak, ahogy az évekkel ezelőtt Privigyén is történt.

A cégközpontban már meghozták a stratégiai döntést. A termelés áthelyezését részben az indokolja, hogy az emberek nem hajlandóak a felkínált pénzért dolgozni. "Döntöttünk a gyártás szlovákiai és egy további kelet-európai üzeme közti kiegyensúlyozott szétosztásáról" – áll a vállalat nyilatkozatában.

A cégvezetés tehát fokozatosan válik meg az alkalmazottaitól, illetve nem hosszabbítja meg a dolgozók munkaszerződését. A jövő tehát csöppet sem tűnik rózsásnak. Már a gépeik és a gyártósoraik egy részét is elvitték Romániába.

"A Yazaki társaság a dolgozói létszámának stabil szintre való csökkentésére kényszerült, amivel megőrzi a nagymihályi (Michalovce) termelést" – állítja nyilatkozatában a cég. Az üzemben kábelkötegeket gyártanak luxuskocsikba. Rendkívül megterhelő munkáról van szó. Ha azt majd jobban és kevesebb pénzért hajlandóak külföldön végezni, akkor a szlovákok nem lesznek érdekesek a vállalat számára.

Egyelőre titkos információnak számít az, hogy meddig milyen végleges szintre csökkentik az alkalmazottak állományát.  "A Yazaki társaság hajlandó arra, hogy a foglalkoztatottsághoz a legelfogadhatóbb és legmegbízhatóbb módon alkalmazkodjon" – áll a cég nyilatkozatában. Mindenestre, az ott dollgozók már mindnyájan felkészültek arra az eshetőségre, hogy a cégvezetés bejelenti a tömeges elbocsátást.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS