Fico: közeledünk a munkanélküliség csökkentésének határához

hirek.sk 2017. január 09., 10:06
POZSONY. A legkedvezőbben alakuló években a munkanélküliségi mutatókat valahol 7,5 és 8 százalék környékén mozogtak, s 2017-ben Szlovákia ismételten elérhetné ezt a szintet. Ugyanakkor a munkanélkülisége ráta további csökkentése az állástalanok jelenlegi struktúrája mellett már nagyon nehéz feladat – fejtette ki a TASR hírügynökségnek adott nyilatkozatában Robert Fico miniszterelnök.

„Ha a munkanélküliség csökkentéséről van szó, végképp a csúcshoz közelítünk. Úgy vélem, hogy ezt a pontot 2017-ben elérjük, de azon bizonyos 7-8 százalék alá nehezen kerülhetünk" – hívta fel rá a figyelmet Robert Fico kormányfő, aki a munkanélküliek struktúrájában több problémát is fel vél fedezni. Az állástalanok nagy része még alapfokú végzettséggel sem rendelkezik. A fennmaradóak között pedig olyanokat találunk, akik végrehajtói intézkedésektől tartva nem vágynak állandó munkahelyre, illetve akadnak olyanok is, akik a jelenlegi szociális segélyrendszer mellett egyszerűen nem akarnak munkába állni.

Ezért aztán fontos, hogy egymástól szigorúan elkülönítésre kerüljenek mindazok, akik dolgozni akarnak, illetve azok, akik nem akarnak – hangsúlyozta a miniszterelnök. Ezzel összefüggésben már készen áll a foglalkoztatási törvény módosító javaslata. „Mindazok, akik aktivizálni kívánják magukat, nagyobb segítséget kapnak az államtól, míg azok, akik nem, s csupán kihasználják a szociális rendszert, nos azokhoz sajnos az államnak alapvetően keményebben és szigorúbban kell bánnia, mint azt eddig tette" – jelezte előre.

A gyakorlat hiánya gondokat okoz

Ezzel szemben egyre szembeötlőbb méreteket ölt bizonyos területeken a szakképzett munkaerő hiánya. Fico szerint kormánya már dolgozik ennek orvoslásán. „Engem a novemberben és decemberben tett regionális kiszállásaim győztek meg erről, amelyek során a munkaügyi hivatalokat és a munkáltatókat meglátogatva megtudtam, hogy valami hihetetlenül nehéz ma szakképzett munkaerőt találni" – mondta a kormányfő. Szerinte a jövőre nézve a megoldások egyikét a középiskolai oktatás gyakorlati szükségletekhez történő megfelelőbb hozzáigazítása jelenthetné, mely területen az állam a jelenleginél alapvetően aktívabb szerepvállalása szükséges.

Éppen ezért ebben a témában már az önkormányzatok és az egyházak képviselőivel is megejtett egy találkozót. „Ha egymás mellé állítjuk az államot, a megyei önkormányzatokat, a magán és egyházi iskolák fenntartóit, jobban meg kell, hogy tervezzük. Pontosabban meg kell határoznunk és ki kell mondanunk, hogy a piacnak erre és erre van szüksége, ezért fenntartó urak arra kérjük önöket, hogy ennek szellemében vegyenek részt a módosítások véghezvitelében" – magyarázta a miniszterelnök.

Nyomás a munkaközvetítőkre

Fico szerint egyben fontos, hogy a béremelkedés érdekében nyomást gyakoroljanak, hogy érdemes legyen dolgozni, hogy az egyes cégek, vállalatok ne kényszerüljenek külföldi munkaerő behozatalára. „Felajánljuk az ilyen problémákkal küszködő cégeknek, hogy inkább vegyük mégiscsak szemügyre még egyszer az állástalanok struktúráját, s mi mint az állam, inkább segítő kezet nyújtunk a szakmai átképzésben, amire valamilyen pénzügyi eszközöket is képesek vagyunk találni, mintsem, hogy valamiféle vietnami, fülöp-szigeteki, vagy más egyéb országból érkező munkavállalókat vonszoljunk ide" – fogalmazott a kormányfő.

Fico ugyanakkor elismerte, hogy vannak olyan estek, amikor ez másként nem megy. Példaként a nagyszombati PSA Peugeot Citroen autógyárat említette, ahol az átlag bruttó fizetés nagyjából 1 300 euró, s ennek dacára sem képeke megfelelő munkaerőt találni. „Hirtelen azt tapasztaljuk, hogy amennyiben nem kapnának engedélyt a szerbiai munkavállalók alkalmazására, akkor nem képesek szavatolni a gyártási folyamat lebonyolítását. Ha 1300 eurós átlagfizetéssel nem vagyunk képesek munkára hajlandó embereket találni, akkor valami már tényleg nagyon nincs rendben, ha a szlovákiai munkanélküli struktúráról beszélünk" – fűzte hozzá Robert Fico.

Forrás: Sme.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS