2020. december 9., 16:23

Fico: A kormány az egekig növeli az államadósságot

A kormány elfogadta a 2021-es költségvetést, a Smer parlamenti frakciója viszont nemmel szavazott. Robert Fico úgy fogalmazott, a tervezet egyenes út a pokolba.

Fotó: Tasr

A Smer elnöke elmondta, nem irigyli azokat, akik a jelenlegi kormány után fogják átvenni a hatalmat.

Fico kiemelte, az államadósság nagyon magasra nőtt az idén.  A pártelnök szerint a szociális és munkaügyekért felelős miniszter, Milan Krajniak (Sme rodina) elismerte, hogy Szlovákiának problémája van a kötvények eladásával, ezért nem csodálkozik azon, ha az államadósság ilyen mértékű.

A Smer elnöke szerint a kormány rengeteg pénzzel rendelkezik, de senkit nem támogatnak, ehelyett csak az egekig növelik az államadósságot. Az emberektől azonban mindent elvettek, amit csak lehetett. Nem érti, hogy a kormány miért nem segíti ki az éttermek vagy az edzőtermek tulajdonosait.

Ugyanakkor azt is kijelentette, nem irigyli majd a következő kormányt, hiszen nagy adósságot kell majd törleszteniük. Fico szerint a kormányváltásra nem kell már sokat várni,

mert amilyen gyakoriak a kormányon belüli viták, előbb vagy utóbb új választásokra kerülhet sor.

Éppen ezért kiemelte, januártól intenzíven gyűjtik az aláírást a népszavazás kiírására az előrehozott választásokkal kapcsolatosan.

A nyugdíjrendszer jóváhagyott kiigazításával kapcsolatban kijelentette, hogy az sem volt szisztematikus.

Fico szerint a kormány képtelen volt megmagyarázni, miért tettek olyan rendelkezéseket az alkotmányba, amelyek eltörlik a nyugdíjplafont, ha ezek a rendelkezések csak 2023 január 1-én lépnek hatályba, mert most senki nem tudja mi érvényes.

Megosztás
Címkék