2018. május 3., 10:55

Gazdaságélénkítő Program: a jövőben az ingatlanfejlesztésekre koncentrálnának

A pályázatokat benyújtó vállalkozókkal együtt értékelnék ki a Felvidéki Gazdaságélénkítő Program első pályázati eredményeit a programkoordinátorok. A Baross Alapítvány munkatársai 16 felvidéki magyarlakta magyar járást és 19 helyszínt látogatnak meg a közeljövőben, hogy a Baross Gábor nevével fémjelzett pályázati eredmények tükrében begyűjtsék az első évfolyam tapasztalatait. Az első Gazdaságfejlesztési Párbeszéd című komáromi rendezvényen elárulták azt is, hogy a következő időszakban az ingatlanfejlesztésekre koncentrálnának.

Baross Alapítvány
Médialapozó
Fotó: Pézman Zoltán

„Hála Istennek, sokan pályáztak. 1521 nyertes pályázat volt, ez 92,4 százalékos nyerési rátát jelent. Azt is jól láthatjuk ezekből az eredményekből, hogy mind a KKV-szektorban, mind pedig a mezőgazdasági szektorban majdnem ugyannyian pályáztak“ – közölte a rendezvényen Iván Tamás, a Baross Alapítvány koordinátora.

Hozzátette: a mezőgazdasági szekotorban traktorokra és egyéb mezőgazdasági gépekre pályáztak a legtöbben, ezután következtek a borászok és méhészek, a sort pedig az ültetvényesek, a fóliások és üvegházasak zárták.

Fotó:  Pézman Zoltán

A mezőgazdászok helyzetbe hozása a hamarosan meghirdetésre kerülő második pályázati csomagban kiemeltebb figyelmet kap majd. Ezt fogja legalábbis javasolni Farkas Iván, az MKP gazdsági elnöke.

„Szlovákia déli részében, a déli járásokban zajlik egyfajta tőkekoncentráció, tulajdonkoncentráció. Sok esetben olyanok vásárolnak termőföldet, akik nem ezen a vidéken, a mi régiónkban élnek. Éppen ezért egy ilyen lehetőség, egy ilyen támogatás, nagyon erőteljesen odahatna, hogy mégiscsak a gazdálkodók kezébe kerüljön a termőföld, és ilyen formában a helyi gazda nem lesz kiszorítható, nem lesz megkerülhető a jövőben: saját maga, a saját szülőföldjén tud majd érvényesülni, tud majd gazdálkodni“ – mondta el a szakpolitikus.

Fotó:  Pézman Zoltán

A program felvidéki koordinátorai szerint fontos, hogy előbb begyűjtsék a visszajelzéseket,  majd értékeljék azokat. Egyelőre a beérkezett pályázatokból merítettek tapasztalatot – ígérik: az észrevételeket, ha azok a vállalkozói szféra visszajelzéseivel is egyeznek, beépítik a programba.

„Olyan támpontokat kaptunk, hogy a következő időszakban ingatlanfejlesztésekre kellene koncentrálni. Tehát épületek, csarnokok, gyártócsarnokok, mezőgazdasági raktárhelyiségek megépítésére“ – számolt be az eddigi tapasztalatokról Farkas Iván.

A Baross Alapítvány munkatársai 16 felvidéki magyarlakta járást és 19 helyszínt látogatnak meg a közeljövőben, hogy a Baross Gábor nevével fémjelzett pályázati eredmények tükrében begyűjtsék az első évfolyam tapasztalatait.

Baross Alapítvány
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.