Félidejéhez érkezett az Esterházy-emlékfutás

hirek.sk 2017. szeptember 13., 08:36
NYITRAÚJLAK, ALSÓBODOK. Hétvégén elrajtoltak az Esterházy-emlékfutás résztvevői, akik a mártír gróf szülőfalujából, Nyitraújlakról indultak útnak. Az emlékfutás a hétvégén, szeptember 16-án ér véget a zoboralji Alsóbodokon, ahol a most épült Szent Kereszt Felmagasztalása kápolnában helyezik végső nyugalomra Esterházy János hamvait.

A futók a nyitraújlaki templomban Esterházy János emléktáblájánál imádkoztak lelki erőért, hogy vállalásukat, a hét napon át tartó országos futást teljesíteni tudják. 

Zsélyi Zoltán, az Esterházy-emlékfutás főszervezője portálunknak elmondta, úgy gondolta, méltó megemlékezés, méltó cselekedet lenne, ha egy futócsapattal végigfutná az Esterházy-emlékhelyeket. „Esterházy János emlékére 22 emlékhely van felszentelve Szlovákiában. Ezt a 22 helyet, ha képzeletben összekötjük, akkor kapunk egy útvonalat, és ezt fogja a 8 tagú futócsapat staféta módszerrel végigfutni” – magyarázta.

Az emlékfutás ötletgazdája, Zsélyi Zoltán feleségét, Katalint, valamint további futókat, Szász Szilviát, Ravasz Esztert, Magyar Imrét, Juhos Gábort, Ágh Pétert és Bögi Gábort nyerte meg e magasztos feladatra. A futók kezükben egy zarándokkereszttel róják a kilométereket. Az érintett falvakban egy-egy marék földet is gyűjtenek, amelyet majd szeptember 16-án az alsóbodoki kegyeleti megemlékezésen elhelyeznek a mártír gróf urnája mellé. Az eseményre javában készülnek a Paulisz-birtokon, ahol egyházi és világi elöljárók, valamint több száz zarándok részvételével felszentelik a Szent Kereszt Felmagasztalása Kápolnát, melynek sziklabarlangjában helyezik végső nyugalomra Esterházy urnáját, teljesítve ezzel a mártírhalált halt gróf végakaratát.  

Molnár Imre, történész, Esterházy-kutató hangsúlyozta, szükség van az olyan helyekre, ahol a szakralitás és a nemzeti elkötelezettségünk, hivatásunk eggyé válik, kézzel foghatóan van jelen. „Az alapkőletételtől láttam, hogy ez a kápolna miként épül. Hála Paulisz Boldizsár elhivatottságának, elkötelezettségének és felelősségtudatának, mert ő volt az, aki kijelentette, hogy ki temesse el Esterházy Jánost, ha nem mi, zoboraljaik, akikből származott, akiket a családjának tekintett. Láttam, hogy micsoda nagy elszánás van ebben az emberben, Boldizsárban, szinte ilyen szent őrület, amely ilyen csodálatos művet hozott létre” – mondta Molnár Imre.

A kápolna széles körű összefogással épült. Freskóit Lencsés Zsolt magyarországi freskófestő készítette, aki további szakembereket hozott magával, hogy támogassák e nemes cél megvalósulását.

„Nagy szeretettel felajánlottuk támogatásunkat, nemcsak mi, palócok, hanem rajtunk keresztül az ország különböző mestereit és szakiskoláit megkeresve egy nemzeti összefogást hirdetve jöttünk segíteni a nyáron több alkalommal. Most harmadszor voltak itt a pécsi és a kaposvári szakiskola tanítói és tanítványai, önként, szeretettel, szakmailag helytállva nemcsak a szakipari részét, hanem a művészeti részét is bevállalva” – fogalmazott Lencsés Zsolt balassagyarmati freskófestő.

A szombati kegyeleti megemlékezésre és kápolnaszentelésre várják a zarándokokat Alsóbodokra. A szabadtéri szentmise 15 órakor kezdődik, de a látogatók a nap során megtekinthetik az Esterházy életét bemutató kiállítást, végigjárhatják a mártír gróf keresztútját, és tiszteletüket fejezhetik ki Esterházy János urnája előtt a sziklabarlangban.

0 HOZZÁSZÓLÁS