2012. március 29., 15:30

Egyre több őstermelő hagy fel a tehéntartással

POZSONY. Folyamatos csökkenést mutat, ennek következtében 6 év alatt 28,6 százalékkal csökkent a tejipari őstermelők száma Szlovákiában - derül ki a Szlovákiai Tejipari Õstermelők Szövetségének (SZPM) adataiból.
Szlovákiában 2005-ben még 826 tejtermeléssel foglalkozó őstermelő tevékenykedett, amelyeknek a száma a tavalyi év végére 590-re csökkent.

"Az utóbbi években emelkedtek a terményárak, ami megnövelte a tehéntartás költségeit is, ráadásul a növénytermesztésre stabil támogatásokat lehet kapni és emiatt sokan átváltottak inkább erre" – mondta Pém Bálint, a Fiatal Mezőgazdászok Szövetségének szakértője.

Szakértők szerint a jelenség másik oka a gazdák anyagi ellehetetlenülése. Ez közvetlen következménye annak, hogy az EU "régi" tagországaiban magasabb dotációt kapnak a gazdák mint Szlovákiában. Az uniós szabályok lehetővé tennék, hogy a tagországok nemzeti támogatásokkal javítsanak a termelőik helyzetén, Szlovákiában ezek összege is folyamatosan csökkent az elmúlt években.

A gazdaságok számánál némileg lassabb ütemben, de csökken a tehénállomány is: 2011-ben 5.200 darabbal, az állomány 3,2 százalékával csökkent a tejtermelés céljából tartott tehenek száma. A visszaesés még markánsabb 2004-hez képest, hiszen azóta 24,4 százalékkal csökkent a tehénállomány Szlovákiában.

A dél-szlovákiai Lakszakállas termelő szövetkezete a szlovákiai átlagnál nagyobb gazdaságok egyikének számít, itt két éve sikerült stabilizálni az állományt. Lelkes Péter, a lakszakállasi mezőgazdasági szövetkezet elnöke szerint az állománycsökkenés szempontjából a 2009-es év volt a legrosszabb, a tehéntej felvásárlási árának felére csökkenése katasztrofális következményekkel, közel egy millió euró bevétel kieséssel járt.

"Korábban több mint 1.200 tehenünk volt. Csökkent az állományunk, jelenleg mintegy 750 darabot számoló állománnyal rendelkezünk" - mondta Lelkes Péter. Rámutatott: az állománycsökkenés fő oka az, hogy a szlovákiai gazdák nehezen képesek konkurálni a magasabb uniós és a nemzeti támogatásokban részesülő nyugat európai társaikkal. Hozzátette: a trend az, hogy míg nyugat európai gazdák éves szinten 3-5 százalékkal tudják növelni termelésüket, addig a szlovákiai termelők ennél nagyobb mértékű termeléscsökkentést kénytelenek megvalósítani.

Ahhoz, hogy mind több őstermelő hagy fel a tehéntartással, az előbbi okok mellett a gazdák szerint részben hozzájárul a tej felvásárlási árainak egyenlőtlensége is. Bár éves összehasonlításban a 2010-es 27 euró centről 2011 végére 31 euró centre nőt a tehéntej literenkénti átlagos felvásárlási ára Szlovákiában, azonban még így is mintegy 2 euró centtel alacsonyabb volt mint az Európa Uniós átlag.
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.