HIRDETÉS

Egyik szlovákiai gyárának bezárását fontolgathatja a Samsung

hirek.sk 2018. január 10., 18:47
POZSONY. A Samsung azt fontolgatja, hogy Szlovákiából más országba helyezi át a termelést. Az indok: a munkaerőhiány a szlovákiai munkaerőpiacon – írta weboldalán a Sme napilap három, egymástól független forrásra hivatkozva.

A gyárak bezárása és a gyártás áthelyezése csak egy lehetőség a dél-koreai vállalat számára. A szlovákiai folytatást megkönnyítené a gyár számára, ha egyszerűbben alkalmazhatna külföldieket, erről tárgyal a vállalat a kormánnyal.

„Ezért pillanatnyilag nem világos, hogy a kivonulással való fenyegetőzés csak a kormányra gyakorolt nyomás része, vagy a Samsung komolyan gondolja” – figyelmeztet a napilap.

A bezárás állítólag a Samsung két szlovákiai gyára közül – a kisebb Vedrődön (Voderady), a nagyobb Galántán található – csak az egyiket érintené.

Már 2011 óta folyik a spekuláció, hogy a Samsung távozhat Szlovákiából. Iveta Radièová kormánya akkor abban állapodott meg a vállalattal, hogy állami támogatásért cserébe az országban maradnak.

Egyre nagyobb probléma a munkaerőhiány

A vállalkozások szempontjából Szlovákiában az egyik legnagyobb problémát a képzett munkaerő hiánya jelenti. A probléma fontosságát a kormány is elismeri. Robert Fico miniszterelnök 2018 elején kijelentette, hogy ebben az évben a munkaerőhiány jelenti a legnagyobb kihívást a kormánykabinet számára.

„Az idei év legnagyobb kihívásának a munkaerőhiányt tartom. 2017 végén egész sor találkozón vettünk részt a szakmai szervezetekkel és az ipar különböző ágazatainak képviselőivel. Mindenütt ugyanaz a kérdés visszhangzott, mégpedig, hogy mit teszünk együtt annak érdekében, hogy találjunk a szlovákiai piacon valamilyen – jelenleg állástalan – munkaerőt, amelyet besorolhatnánk a munkatevékenységbe, vagy milyen más intézkedéseket lenne képes megtenni a kormány a munkáltatókkal együttműködve“ – mondta a kormányfő.

Forrás: hnonline.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS