2022. június 24., 13:28

Drágább a dízel, mint a benzin

A benzin drágább, mint a dízel. Szlovákiában hosszú évek óta ez volt a helyzet, és soha senkinek sem jutott eszébe, hogy ez másképp is lehetne. Idén áprilisig, amikor a dízel ára váratlanul megelőzte a benzinét. Egy hónap múlva "normalizálódott" a helyzet, de tegnap óta újra "rendkívülivé" vált a helyzet a töltőállomásoknál.  

töltőállomás
Illusztráció az archívumból: ilyen rekord is volt - 10 éve
Fotó: TASR

A benzin és a dízel közötti árkülönbség évek óta tíz cent körül mozgott. Az év elején ez zsugorodni kezdett, majd sok év után a dízel ára megelőzte a benzinét. Egy hónap múlva az árak "normalizálódtak", az üzemanyagok közti sorrend – legalábbis ami a köztük lévő árkülönbséget illeti – visszaállt a régi szintre.

Most azonban ismét változott a sorrend – annak ellenére, hogy dízel esetében alacsonyabb a jövedéki adó.

Jelenleg az autósok egy euró kilencvenhárom-kilencvenöt centet fizetnek egy liter dízelért. A benzin ára körülbelül két hete változatlan: egy euró kilencvenkét cent.

Találni azonban olyan töltőállomást is, ahol két eurót is elkérnek az üzemanyagért - főként az autópályák mellett, ahol mindig magasabbak az árak.

A magasabb árak mellett az üzemanyaghiány is problémákat okoz. Több benzinkút üzemanyaghiánnyal küzd - olykor nemcsak a dízel hiányzik, hanem a benzin is.

Az üzemanyagpiac szűk keresztmetszetű. A más típusú kőolaj feldolgozására való átálláshoz több finomítónál nagy beruházásokat igénylő műszaki változtatásokra lesz szükség. A hatóságok már e hónap elején dízel- vagy benzinhiányra figyelmeztettek.

A kisebb helyi benzinkutaknál jelentkezik leghamarabb a hiány. Azok az elsők, amelyek reagálnak a piaci ingadozásokra. Az üzemanyag beszerzésekor gyakran az olcsóbb, de kockázatosabb beszállítókat részesítik előnyben. A nagyobb cégek egyelőre azt állítják, hogy nincsenek kitéve az üzemanyaghiány kockázatának.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.