Csökkenhet az építési takarékbetétek állami támogatása

hirek.sk 2011. június 07., 08:50
POZSONY. Már ezen a héten dönthet a kormány az építési takarékbetétek állami támogatásának csökkentéséről. A változás elsősorban az új tagokat érinti majd. Ivan Mikloš pénzügyminiszter 12 millió euró megtakarításra számít és azt mondja, így igazságos.

Az éves prémium – állami támogatás -- teljes összegét csak azok kapják meg, akik az év elején, pontosabban az első negyedévben lépnek be az építési takarékba. Eddig nem így volt. Akár decemberben is be lehetett fizetni a 663,9 eurós célösszeget, automatikusan hozzáírták a 66,39 euró prémiumot az állami kasszából. Állítólag évente 80 ezer kliens „élt ezzel a lehetőséggel“, amit igazságtalannak tart Ivan Mikloš pénzügyminiszter. Az év folyamán belépők a prémium időarányos részét kapnák csak meg, decemberben például a prémium egynegyedét.

Az építési takarékpénztárak tiltakoznak. Szerintük nem lesz igazságosabb a rendszer, a régi tagok és a szegényebbek járnak majd rosszul. Az új kiszámítási mód szerint azok sem kaphatnák meg az állami támogatás teljes összegét, akik egész évben spórolnak, és minden hónapban küldik a számlára a pénzt. Nekik csak a prémium 62,5 százaléka járna. Nem kapnának támogatást azok sem, akik időközben hitelt vettek fel a pénzintézettől.

Ivan Mikloš javaslatára csökkentenék az építési takarékpénztárak működési költségeit is. A célösszeg 1 százaléka helyett 0,9 százalékot kérhetnének.

Forrás: sme.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS