HIRDETÉS

Csalók ausztriai munkalehetőséggel igyekeznek pénz kicsikarni

hirek.sk 2018. február 05., 12:35
POZSONY. Ausztriai munkalehetőséggel hitegető szélhámosokra figyelmeztet a rendőrség. Az érdeklődőktől fejenként 300-400 eurót kérnek, amiből állítólag a szállást fedezik számukra.

Már korábban is előfordultak hasonló esetek. „Az előző időszakban egyes szlovák állampolgárok ausztriai munkalehetőséget kínáló csalók áldozataivá váltak. Az osztrák rendőrség és az ottani szlovák rendőrségi attasé intenzív együttműködésének köszönhetően az elkövetőket azonosították, és tavaly augusztusban Bécsben elítélték“ – tette közzé a rendőrség.

A törvény őrei azonban most a közösségi hálón arra figyelmeztetnek, hogy hosszabb szünet után újabb hasonló esetek fordultak elő. „Munkalehetőségeket tesznek közzé szlovák apróhirdetési oldalakon, például a www.bazac.sk vagy a www.bazos.sk weboldalon. Különféle, szakképzettséghez nem kötött munkaköröket kínálnak fel többnyire bécsi vagy az osztrák főváros környéken található raktárakban. A német nyelvtudást sem követelik meg“ – tájékoztat a rendőrség.

A jelentkezés után először többnyire egy csehül beszélő személy szokta felhívni egy cseh telefonszámról az érdeklődőket, akikkel megállapodik a munkavégzés feltételeiről, illetve találkozásuk időpontjáról egy ausztriai szálláshelyen. A hely nevét és címét SMS-ben küldik ez nekik.

„Ezt követően a szállóban a munkaközvetítő állítólagos munkatársával találkoznak, aki kétes szerződést írat alá velük, valamint átveszi tőlük az elszállásolásért kért 300-400 eurót, illetve közli velük a címet, ahol másnap jelentkezniük kell munkára“ – fejtette ki a rendőrség.

Reggel azonban a károsultak rájönnek, hogy a szállásukat csak egyetlen éjszakára fizették ki. Ráadásul a munkavégzésük megjelölt helyén senki sem várja őket, senki sem tud róluk. A munkaközvetítő pedig elérhetetlen a korábbi telefonszámon.

„A lakosságot arra figyelmeztetjük, hogy a külföldi munkavégzés iránti érdeklődésük esetén mindig alaposan vizsgálják meg az ajánlat érvényességét, valamint a munkát ajánló személyek személyazonosságát, s bármilyen kételyük esetén ne írják alá a munkaszerződéseket és ne fizessék ki a kért összeget. Pénzüket ugyanis többnyire sosem kapják vissza“ – figyelmeztet a rendőrség.

Forrás: TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS