Bőkezűek voltak a tavalyi év végi jutalmak

hirek.sk 2016. január 17., 15:43
POZSONY. Decemberben az év végi jutalmak tekintetében a cégek jóval bőkezűbbek voltak alkalmazottaikkal szemben, mint tavalyelőtt. 2015 végén ugyanis lényegesen több vállalat adott év végi jutalmat, mint 2014-ben. Az állásközvetítő ügynökségek szerint főként a nagy nemzetközi vállalatok alkalmazottai jártak jól.

„A gazdaság növekszik, a cégek haszna nagyobb, így a cégek is nagyobb arányban képesek telesíteni céljaikat, tehát megengedhetik maguknak, hogy alkalmazottaik jutalmazása terén is bőkezűbbek legyenek“ – állapította meg Jiøí Halbrštát, a Manpower társaság kereskedelemért és munkaerő-toborzásért felelős menedzsere. Mint mondta, nagyobb jutalmakat főként a nagy nemzetközi cégeknél, főként az autó- és elektrotechnikai iparban, az információs technológia és a vállalati szolgáltatások terén dolgozó alkalmazottak kaptak. A nevezett cégeknél a Manpower szerint a kifizetett jutalmak összege az előző évtől 15 százalékkal volt magasabb.

A McRoy Group munkaközvetítő ügynökség felmérése is azt mutatja, hogy több cég adott év végi jutalmat. „A cégek 34 százaléka fizetett év végi jutalmat, ami az előző évhez képest 5 százalékkal több. Elsősorban nagy nemzetközi vállalatokról van szó“ – szögezte le Branislav Janèuška, a társaság menedzsere. A McRoy Group anonim felmérése érintette a jutalmak összegének nagyságát is. Mint kiderült, az év végi jutalom nagysága az adott alkalmazott havi bérétől függött, leggyakrabban annak 50-80 százaléka közt mozgott, ami átlagosan 850 euró körül volt. Az ügynökség szerint az előző évekhez képest ez több mint 10 euróval volt magasabb.

Az IT cégeken kívül leggyakrabban a pénzügyi és energetikai szektorban működő vállalatok fizettek jutalmat. Janèuška szerint a kevésbé „kifinomult ágazatokban“ tevékenykedő cégekben a prémiumok összege alacsonyabb volt. „Legalacsonyabb a mezőgazdaságban és az építőiparban volt, csakúgy, mint a jutalomra számító alkalmazottak száma“ – hangsúlyozta Janèuška.

Regionális szempontból e tekintetben Pozsony és Kassa megye alkalmazottai jártak a legjobban, legkevésbé jól pedig Besztercebánya és Eperjes megye dolgozói.

A cégek szempontjából hagyományosnak számít az úgynevezett 13. fizetés is, bár ez a forma egyre inkább kihalóban van. „A hatékonyság növelése miatti nyomás hatására inkább a jutalmazás kifinomultabb, a személyes teljesítőképességhez, a célok teljesítéséhez és a cégnyereséghez kapcsolódó formáit vezetik be“ –magyarázta Halbrštát rámutatva, hogy ha az alkalmazott teljesíti a személyére szabott célokat, akár maximális jutalmat is kaphat. „A tizenharmadik fizetés vagy a feltételekhez nem kötött jutalom egyre inkább háttérbe szorul. Jelenleg megközelítőleg csupán a cégek egyötöde alkalmazza“ – zárta le a témát Halbrštát.

Forrás: teraz.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS