Betétdíjas flakonok a láthatáron

ma7 | TASR 2018. július 15., 11:13

Hamarosan valósággá válhat Szlovákiában is a PET palackok helyett a betétdíjas flakonok árusítása. A TASR hírügynökségnek nyilatkozta ezt Sólymos László, környezetvédelmi miniszter.

Fotó: Pixabay

A minisztériumnak azonban azzal is tisztában kell lennie, mennyibe kerülne a betétdíjas rendszer bevezetése, és az milyen hatást gyakorolna a jelenlegi újrahasznosítási rendszerre. Ezért tanulmány készítését rendelték el.

„Nagyon aktuális témáról van szó, mivel a műanyagszennyezés számottevő és látványos” - mondta a miniszter. Szavai szerint a jelenlegi újrahasznosítási rendszer során a palackok mintegy 70%-a kerül feldolgozásra.

A flakonok gyűjtése betétdíjas rendszer keretében effektívebb megoldást hozna a jelenleginél. Világszintű elemzések szerint ez a rendszer 90-95%-os hatásfokkal működik - mondta a Sólyom.

Elmondása szerint a fő kérdés ebben az esetben, hogy milyen hatással lenne az új a jelenlegi gyűjtési módszerre. A műanyag gyűjtése során ugyanis a műanyagpalackoké a legegyszerűbb. Ha a PET flakonokat kivonnánk ebből a rendszerből, már nem lenne olyan egyszerű a műanyaggyűjtés, mert a többi műanyagfajta gyűjtése nem annyira jövedelmező.

„A betétdíjas rendszer bevezetése szintén komoly anyagi ráfordítással jár. Elsősorban a gyártók és az üzletek számára jelentene ez többletköltséget, mivel gyűjtőautomatákat kellene üzemeltetni, raktárakat létrehozni a tárolásra, és fizetni az elszállítást is” - jegyezte meg a miniszter.

A betétdíjas rendszer bevezetéséről a Szlovák Kereskedelmi Szövetségbe tömörült élelmiszerláncok is hajlandók tárgyalni.

„Az új elképzelés hatékony végrehajtásához azonban egy komplex rendszert kellene létrehozni, ami nemcsak a kereskedők, hanem a gyártók, a műanyag-feldolgozók és nem utolsó sorban az állam bevonását is jelentené” - mondta el a hírügynökségnek Diana Chovancová Stanková, a szövetség igazgatója.

0 HOZZÁSZÓLÁS