2019. október 3., 16:47

Befutott az első kínai tehervonat Dunaszerdahelyre - VIDEÓVAL

A dunaszerdahelyi Metrans vállalat termináljába csütörtökön befutott az első, Hszian városából érkező tehervonat. A 44 konténert szállító szerelvény 14 napja indult el Kínából. Amennyiben a vonat üzemeltetése beválik, hetente indulhat Kínából Szlovákiába egy-egy újabb szerelvény. A TASR hírügynökséget Karolína Ducká, az SZK Közlekedési és Építésügyi Minisztériumának szóvivője tájékoztatta.

kínai vonat Dunaszerdahelyen
Fotó: mindop.sk

„Nagy előnyt jelent, hogy egy ilyen vonat egyidejűleg a régió több országát is képes kiszolgálni, ugyanakkor pedig megszabadítja az utakat a nagy kapacitású teherautók okozta terheléstől. Szlovákia szállítási kapacitásai egyáltalán nincsenek kihasználva, annak ellenére, hogy az országon átvezető útvonal nemcsak gyors, hanem biztonságos is” – jelentette ki Érsek Árpád közlekedési miniszter.

A teljes vonatrakomány Kazahsztánon, Oroszországon és Ukrajnán keresztül jutott el Szlovákiába. A célállomás elérése előtt át kellett pakolni a konténereket a széles nyomtávú vasútról a standard európai nyomtávú vasútra. Az átrakodásra a kisdobrai (Dobrá) kombinált szállítási terminálon került sor, amely az egész tranzitútvonal egyik legjelentősebb pontja. A szlovák vasúti teherfuvarozó céghez (ZSSK CARGO) tartozó, két portáldaruval felszerelt terminál átrakodási kapacitása évi 200 ezer konténer. A kisdobrai állomáson 2010 óta 329 darab, Kína és az Európai Unió között közlekedő, konténereket szállító zárt tehervonatot rakodtak át.

A szállítmány nagy részét a dunaszerdahelyi terminál 150 kilométeres körzetében osztják szét. Az árukat cseh, magyar, osztrák és szlovákiai ügyfelek címére szállítják ki.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.