Az ünnepnapokon is zárva tarthatnak majd az üzletek

hirek.sk 2017. január 10., 10:25
POZSONY. Egy törvénymódosító javaslat alapján valamennyi munkaszüneti napon és állami ünnepen bezárnának a boltok a jövőben Szlovákiában. Ekképp a kiskereskedelemben dolgozók a jelenlegi 3,5 helyett 15,5 szabadnapot kapnának. A javaslattal a Smer-SD két képviselője, Ján Podmanický és Marián Kéry rukkolt elő.

„Ma Szlovákiában 3,5 olyan napunk van, amikor korlátozzák a kiskereskedelmi eladást. Ezek a következők: szenteste 12 órától, karácsony 1. ünnepe, újév napja és húsvétvasárnap. Ezeket a napokat további 12-vel bővítenénk, valamennyi állami ünneppel és munkaszüneti nappal, a vasárnapok kivételével” – magyarázta az érdekegyeztető tanács ülését követően Ján Podmanický.

A változások nem vonatkoznának az egyéni vállalkozókra, az üzemanyag-töltő állomásokra és a szállodákra. „A Munka törvénykönyvében fel van tüntetve azon üzemegységek köre, amelyekre ez nem vonatkozik majd " – mondta el Podmanický, hozzátéve: a módosítást a tervek szerint a parlament februári ülésén terjesztenék be, s május 1-től lépne hatályba. Ha az ünnepnap vasárnapra esik, akkor arra a napra is vonatkozik majd a korlátozás.

Podmanický kijelentette: a javaslat Szlovákiát a civilizált országok közé sorolja. „Eljött az ideje annak, hogy megfeleljünk több százezer nő és férfi kívánalmainak, akik a kereskedelem ezen ágazatában dolgoznak, és megérdemlik azt, hogy többet lehessenek együtt a családjukkal” – fogalmazott.

A javaslatról hétfőn az érdekegyeztető tanács elnöksége is tanácskozott. „A javaslat a lakosság széles körét érinti. A vita tárgyilagos hangnemben folyt. A beterjesztők egyes észrevételeket, megjegyzéseket is figyelembe vettek” – fejtette ki Ján Richter munkaügyi miniszter.

A szociális partnerek tiszteletben tartják a javaslatot. „Csupán arról vitázunk, hogy egyesek szerint az ilyen napok számának 15-nek, 16-nak, 30-nak vagy esetleg 8-nak kell-e lennie. Kompromisszumot kell keresni a téma kapcsán” – mondta el a Munkáltatók Országos Uniójának (RÚZ) alelnöke, Luboš Sirota. Szerinte még nem érett meg az idő arra, hogy a vasárnapi boltzárról tárgyaljanak. „Még nem érett meg az idő arra, hogy az elárusítóhelyek vasárnapi bezárásáról vitázzunk, ez egy későbbi téma lesz" – tette hozzá Sirota.

A szakszervezetek üdvözlik a változást

A képviselők ambícióját a Munkáltatói Társulások és Egyesületek Szövetsége (AZZZ) is üdvözli. „Finomhangoltunk bizonyos technikai dolgokat, például azt, hogy mindezt miként valósítjuk meg a szállodák és vendéglők esetében" – közölte a szövetség alelnöke, Roman Karlubík.

A tervezett módosítást a Szakszervezeti Szövetségek Konföderációja (KOZ) is örömmel fogadta. „A KOZ már régóta azt szorgalmazta, hogy ültessenek át egy ilyen törvénymódosítást, amely az alkalmazottaknak teret nyújt majd arra, hogy időt szentelhessenek a családjuknak. Ezen alkalmazottak többsége nő, s a módosítással közelebb kerülhetnek a kiegyensúlyozott magánélet eszméjéhez” – tette hozzá a KOZ alelnöke, Monika Uhlerová.

Az érdekegyeztető tanács vezetősége tárgyalt továbbá az étkezési utalványokat érintő módosításokról és a magasabb szintű kollektív szerződéseket érintő alkotmánybírósági határozatról is. Ezzel a kérdéssel a szociális partnerek még foglalkozni szándékoznak.

Forrás: Aktuality.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS