HIRDETÉS

Az orosz tél miatt lesz fagyos a levegő

hirek.sk 2018. február 24., 12:57
POZSONY. Északi, északkeleti irányból sarki levegő éri el térségünket. Pavol Faško, a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet klimatológusa szerint Oroszország felől érkezik a dermesztő hideg. Az előrejelzések szerint elszórtan akár -25 fokig is csökkenhet a hőmérséklet.

„Néhány héttel ezelőtt jelentős mennyiségű hó hullott Moszkvára és Oroszország más területeire. Ez ideális körülményeket biztosított ahhoz, hogy a hóréteg felett lehelyezkedő levegőréteg fokozatosan lehűljön, most pedig hozzánk áramlik be“ – magyarázta Pavol Faško.

„Az időjárás kellemetlen lesz, mert az alacsony hőmérsékleti értékeken túl a szél is fújni fog“ - mondta el a vasárnaptól ránk köszöntő fagyos napok kapcsán a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) klimatológusa. Február 24-e, szombat a néphagyomány szerint Szent Mátyás, „a jégtörő” ünnepe. A néphagyomány úgy tartja, ahol Zsuzsanna nem vitte el a fagyot, Mátyás töri meg a tél uralmát. Vagy ha jeget nem talál, akkor csinál. „Idén ez minden tekintetben beigazolódik. Mátyás napját követően valóban kemény fagyok lesznek nálunk“ – jegyezte meg Faško.

A rendkívüli hideg várhatóan legalább a jövő hét közepéig kitart, s bár később a fagy alábbhagy, következő lépésként nem huppanunk át egyenesen a tavaszba. Faško szerint – habár a fagyok már nem lesznek olyan intenzívek – lesz még okunk rétegesen öltözködni. A nappali hőmérséklet az ország legmelegebb pontjain is fagypont alá csökken. Ha például hétfőn a fővárosban a nappali hőmérséklet nem emelkedik -3,5 fok felé, ami egyébként nagyon valószínű, akkor az Pozsonyban az 1951 óta mért legfagyosabb hőmérsékleti érték lesz.

Faško szerint meglepő, hogy éppen február végén köszöntenek ránk hasonlóan fagyos napok. Hasonlóra még 1962-1963-ban volt példa, de akkor a tél egésze rendkívül alacsony értékeket hozott és rengeteg volt a hó. „Az idei tél ezzel szemben teli volt hőingadozásokkal, hiszen például január a meteorológiai mérések történetének egyik legmelegebb januári hónapja volt, amivel a most érkező fagyok még inkább kuriózumszámba mennek“ – jegyezte meg Faško, aki szerint történelmi nappali hidegrekordok megdőlésére van kilátás.

Végezetül néhány mondatban az elkövetkező napok várható hőmérsékleti értékeiről:

Szombat: derült vagy kevéssé felhős égbolt mellett itt-ott megnövekedhet a felhőzet. A hőmérséklet -2/+3, északon helyenként -2/-7 fok körül alakulhat.

Vasárnap: derült vagy kevéssé felhős égbolt mellett helyenként megvastagodhat a felhőtakaró. Éjszaka -8/-15, a hegyvidéki völgyekben, völgykatlanokban néhol -22 fok várható. Napközben -1/-6, északon és keleten -7/-12 fok valószínű.

Hétfő: derült vagy közepesen felhős égbolt mellet hajnalban -10/-17, a völgyekben, völgykatlanokban helyenként akár -25 fok is lehetséges. Nappal -2/-7, északon helyenként -8/-13 fok várható.

Kedd: javarészt felhős lesz az ég, s helyenként enyhe havazás is lehetséges. Éjszaka -9/ -17, a hegyvidéki völgyekben, völgykatlanokban akár -25 fok is lehetséges. Napközben -3/-8, északon és keleten néhol -9/-14 fokot is mérhetnek.

Szerda: közepesen felhős vagy felhős lesz az ég. Hajnalban -10/-17, a hegyvidéki völgyekben, völgykatlanokban néhol -24 fok is elképzelhető. Nappal -3/-8, északon helyenként -8/-13 fok valószínű.

Forrás: Pravda.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS