Az afrikai sertéspestis miatt Radon és Kisújlakon is likvidálják a sertéseket

ma7 | TASR 2019. augusztus 08., 18:47

Az afrikai sertéspestis továbbterjedésének megakadályozása érdekében az állatorvosok csütörtökön likvidálják az összes házi sertést Rad községben, valamint Szomotor község Kisújlak (Nová Vieska pri Bodrogu) településrészében. Az intézkedésre azután kerül sor, hogy az Állami Állatorvosi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet (ŠVPS) ezekben a községekben is igazolta a betegség előfordulását.

Fotó: Pixabay

Molnár Árpád, a körzeti állatorvos információi szerint

Kisújlakon 15, Rad községben pedig 11 sertést érint az intézkedés.

Az afrikai sertéspestis Szlovákiában először július végén bukkant fel Őrösön és Nagykövesden. A betegség megelőzése végett ezekben a falvakban is likvidálták a házi sertéseket.

Matečná: Jövő héttől kárpótoljuk a sertéstenyésztőket
Az afrikai sertéspestis terjedésének megakadályozása végett levágott házi sertésekért jövő héttől kezdik kárpótolni a gazdákat.

Juhász János, Szomotor polgármestere arról számolt be, hogy a községben 16 kisebb tenyészet van bejegyezve. Megjegyezte, hogy a környéken gondot okoz a vaddisznók magas száma, többen jelentették, hogy a kertjükbe is bemerészkedtek.

Az ŠVPS tájékoztatása szerint az afrikai sertéspestis harmadik esete egy kisújlaki háztáji gazdasághoz kötődik, ahol három tenyésztett sertés közül pusztult el az egyik. Előtte a betegség tüneteit mutatta, magas láza volt és bőrelváltozások jelentek meg a testén.

A negyedik esetet Rad községben diagnosztizálták, egy magán tenyésztőnél. Az érintett állat szintén a betegség tüneteit mutatta.

Az elhullott vagy leölt házi sertésekből vett mintákat a zólyomi referencialaboratóriumban fogják kivizsgálni. A fertőzés forrása egyelőre ismeretlen, folyamatban vannak az epizootológiai vizsgálatok.

Az aktualizált védelmi körzetbe, vagyis a gócpontok körüli, három kilométer átmérőjű övezetbe Őrös, Nagykövesd, Kiskövesd, Szomotor, Nagygéres, Bodrogszerdahely, Bodrogszentmária, Rad, Véke, Kisgéres, Szinyér (Svinice) és Bodrogszentes (Svätuše) tartozik. Az aktualizált megfigyelési körzetbe, vagyis a gócpontok körüli tíz kilométer átmérőjű övezetbe már 59 községet sorolnak.

Az afrikai sertéspestis egy rendkívül fertőző vírusos megbetegedés, amelyre nincsen gyógymód, és nincs ellene védőoltás sem. Az emberre nem jelent veszélyt.

0 HOZZÁSZÓLÁS