Átadták a magyar kormány támogatásával felújított óvodát Ipolynyéken

hirek.sk 2017. december 07., 13:17
IPOLYNYÉK. Átadta a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében felújított óvodát Ipolynyéken a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa. Az ipolynyéki óvoda az első abból az 58 óvodából, amelynek a felújítására az érintett önkormányzatokkal már szerződést kötött a magyar kormány.

Grezsa István az átadást megelőzően arról is beszélt, hogy a program igazolta, nemcsak az egyházakkal, hanem az önkormányzatokkal együttműködve is lehet ilyen felújítási programokat megvalósítani.     

"Az egész Kárpát-medencére vonatkoztatva ez a kétütemben megvalósuló 36,5 milliárd forint költségvetésű óvodafejlesztési program 2019 év végéig fog tartani. Összesen 153 új intézményt fogunk építeni, óvodákat és bölcsődéket egyaránt, és közel 450-et fogunk megújítani. Jelenleg valamennyi nemzetrészben zajlanak az óvodapedagógus képzések és összesen ezáltal 1644 magyar játszósarkot, óvodasarkot fogunk még karácsony előtt eljuttatni ezekbe az intézményekbe" - mondta portálunknak Grezsa István.

A kormánybiztos az átadó ünnepségen beszédében kiemelte, "kilencvenhét esztendővel Trianon és huszonhét évvel a rendszerváltás után eljutottunk odáig, hogy nemcsak a jogfosztások ellen harcolunk már, hanem azért is, hogy összefogva a Kárpát-medence meghatározó népévé váljon a magyar".   

Grezsa István hangot adott annak a reményének, hogy az óvodafelújítási programot az összefogás keretében követni fogja egy iskolafejlesztési program is. Hozzátette: az egész Kárpát-medencében gondolkodva léptünk egy új nemzetépítés útjára, annak ellenére, hogy, mint mondta, "ezt a régiót nem tudjuk teleszülni, belakni, de szellemileg mindenképpen a miénk, hiszen több mint ezer esztendeje állított ide a sorsunk".    

A kormánybiztos szerint igen fontos nemzeti üzenetértéke van annak, hogy az az Ipolynyék, amely a magyar kormány támogatásával most óvodát újított fel, emellett anyagi és természetbeni juttatásokat gyűjt és juttat el Kárpátaljának. "Egy nemzet tagjai vagyunk, együtt gyarapszunk, és ha nehezebb idők jönnek, akkor azokat együtt fogjuk átvészelni" - tette hozzá Grezsa István.  

Hrubík Béla, Ipolynyék polgármestere elmondta, hogy a magyar kormány jóvoltából átadott óvodaszárnyat a 2-3 éves korosztály fogja birtokba venni, mint óvodaelőkészítő intézményt. Hozzátette, hogy a felújítás során a teljes fűtésrendszert, a villanyhálózatot, a padlót és a nyílászárókat korszerűekre cserélték, valamint külön vizesblokkot alakítottak ki a gyerekeknek, és bővítették a kültéri játszóterüket is. A támogatás a magyar kormány részéről több mint hatmillió forint volt - tette hozzá a polgármester. Hrubík Béla kiemelte, hogy jelenleg több mint 40 gyermek jár az óvodába, és a gyermeklétszám folyamatosan növekszik.     

"Külön büszkék vagyunk, hogy elsőként tudtuk átadni az óvodarészt. Ahogy az anyukák itt állnak sorban, látni, hogy a helyiségek meg lesznek töltve zajjal, örömmel és gyerekzsivajjal, csínnyel. Egyúttal remélem, hogy a pedagógusi kar pedig tartalommal tölti meg" - mondta a a polgármester.

Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártja elnöke arról szólt, hogy az anyanyelvi oktatás a felvidéki magyarság jövőjét jelenti, ezért is fontos, hogy a gyermekek már óvodás kortól jól felszerelt intézményekben színvonalas oktatást kapjanak. "Kiváló, jó minőségű, jól felszerelt, és gyermekekkel teli óvodákban tudjuk a felvidéki magyarságnak a jövőjét megteremteni. Az a zsivaj, ami körülöttünk van most Ipolynyéken, azt mutatja, hogy erre van igény, és nemcsak itt Ipolynyéken, nemcsak ebben a térségben, hanem a Csallóköztől egészen Mátyusföldön keresztül a keleti végekig, az Ung- vidékig, Bodrogközig azt mondhatjuk, hogy a felvidéki magyarság gyermeklétszámában, szaporodik, sokasodik, és az anyanyelvi oktatást választja" - mondta az MKP elnöke, hozzátéve, "ez a régió, amelyről eddig azt hittük, hogy veszett fejsze nyele, most összefogással gyermekhangokkal telt meg, ami újra reménnyel kecsegtet a térség előrelépését illetően".

0 HOZZÁSZÓLÁS