HIRDETÉS

A városok nyitottak az innovatív megoldások iránt

hirek.sk 2018. február 07., 16:17
POZSONY. Az elkövetkező években a városok csaknem 96 százaléka kíván innovatív megoldásokba beruházni. Mindeközben a legnagyobb érdeklődés a közlekedés területén esedékes fejlesztéseket övezi. Az ún. Smart City megoldásokat a városatyák többsége támogatná – derül ki a gazdaságügyi tárca felméréséből.

Csaknem az összes, a közvélemény-kutatásban válaszoló polgármester-helyettes (95,7%) beruházna Smart City megoldásokba. A városok zöme (58,3%-a) érdeklődik a közlekedésbe történő beruházás iránt, legyen szó közlekedés-irányításról, monitorozásról, parkolásról, e-mobilitásról és más hasonló megoldásokról. Csaknem harmaduk intelligens városi szolgáltatásokba, így például szociális szolgáltatásokba, kommunikációba, közbiztonságba és mintegy 8 % intelligens épületekbe fektetne be.

A múltban azonban a megkérdezett városi képviselőknek csupán nem egész fele ruházott be hasonló megoldásokba, miközben ez a téma a polgármester-helyettesek legtöbbje számára nem ismeretlen, ám nem mindegyikük van az innovatív megoldások hasznosságáról meggyőződve.

„A Smart City megoldások megtérülése hosszú távú, egyes városok mind a mai napig nem érzékelik hatásukat, amit annak ténye is alátámaszt, hogy a városok 83%-a ismeri a Smart City témát, de a megkérdezetteknek csak 70%-a tartja ezeket a megoldásokat hasznosnak” – állapítja meg felmérésében a gazdaságügyi minisztérium.

A legnagyobb akadálynak a pénzügyi- és a humánerőforrások hiányát tartják. „A gazdasági minisztérium a városi hivatalok humánerőforrásának felkészítését is fontosnak tartja, olyan munkatársakét, akik képesek lennének kommunikálni a magánszféra szakembereivel a tényleges szükségleteket kiszolgáló megoldások alkalmazását illetően” – közölte a szaktárca

A vállalkozók szemszögéből nézve elsősorban a cégek anyagi forrásainak hiánya, az önkormányzatok képviselőinek tájékozatlansága, illetve az elsősorban az e-mobilitás, az adó-és járulékterhek, az energetika és más hasonló területek korszerűsítését érintőleg felmerülő jogszabályi problémák jelentik a legfőbb akadályt. Az állam támogatását mindeközben a cégek többsége jelentősnek, illetve egyenesen kulcsfontosságúnak tartja.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS