A U.S. Steel egy lépésre a kivonulástól?

hirek.sk 2018. január 28., 12:39
KASSA. Az amerikai nagyvállalat rövidesen bejelentheti a kassai acélművekből való kivonulását. A gyár iránt a kínaiak mutatnak élénk érdeklődést. Kína növeli külföldi befektetési tőkéjét, s a kassai gyár egyre emelkedő értéke – nagyjából egy milliárdra becsülik - mellett is lesz elég anyagi forrásuk, hogy megvásárolják.

Márciusban ráadásul lejár a szlovák kormánnyal kötött 5 éves megállapodás, melynek értelmében a beruházó kötelezte magát, hogy Szlovákiában marad. A kabinet tárgyalásokat kezdene az amerikaiakkal a megállapodással kapcsolatban, de nem valószínű, hogy a kötelezettséget meghosszabbítják és Szlovákiában maradnak. Az állam pozíciója a cégben ezáltal erősödhet. Új tulajdonos esetében ugyanis a tulajdonos kénytelen engedményeket tenni, hogy az acélgyár megkaphassa az állami támogatást.

Az évi 14,8 millió euró támogatásra az érvényes megállapodás szerint ugyanis csak az amerikaiak tarthatnak igényt. Az állam ellenértékként követelheti a beruházás szavatolását, az acélművek kapacitásának megőrzését, illetőleg a cég 10 ezer alkalmazottjának foglakoztatását, ami a kővetkező megállapodásba is bekerülhet. Robert Fico kormányfő korábban nem zárta ki, hogy az állam akár részvényese is lehet a kassai acélműnek.

Az öt évig érvényben lévő, az esetleges eladás miatt kiszabott szankciók 2018. március 26-án lejárnak. „Az eladás évében a kohászat válságban volt, a kor megkívánta az egyetértési megállapodás aláírását. Ma a 2013-as évhez hasonló problémák nincsenek” – nyilatkozta Peter Žiga gazdasági miniszter.

A kormány tárgyalna

A miniszter szerint megérett az idő, hogy értékeljék az állami támogatás eredményeit és párbeszédet kezdjenek a U.S.Steel  vezetésével a további együttműködésről. A kormány például azt sem tudja, mennyire komolyan gondolják az U.S Steel tulajdonosai az acélgyár eladását a He Steel Group kínai kohászati nagyvállalatnak. „A közeljövőben sor kerül a megállapodás kölcsönös kiértékelésére. Az eddig találkozókon úgy értékelték, miszerint kötelezettségeit mindkét fél teljesíti” – reagált Ján Baèa, a kassai U.S.Steel szóvivője. Véleménye szerint az állami támogatás nemcsak az acélgyár részére kedvező, de a kormány részére is. A kassai acélgyár megvásárlásával a kínai beruházó megnyitná a kínaiak számára az európai piacot, amit egyelőre a jelenlegi magas vámok zár alatt tartanak.

A kassai U.S.Steel jelenlegi tulajdonosa az amerikai United States Steel Corporation, mely 2017 első 9 hónapjában az acél Európában való eladásával 215 millió dollárt keresett, vagyis 93 millió dollárral többet, mint a 2016-os év hasonló időszakában. A hasznon az adóztatás követően 122 millió dollár. Maga a kassai U.S.Steel 2016-ban adózás után 270,5 millió dollár haszonnal zárta az évet. A magas haszon lehetővé teszi, hogy az amerikaiak magasabb árat kérjenek az üzemért, vagy töröljék a tranzakciót, s a hasznot továbbra is Amerikába küldjék. Egy ideje felmerült a gondolat, vajon a elegendő-e a tulajdonos által eszközölt beruházás a gyár fejlődéséhez, nem mérlegelik-e a távozást, hisz ráadásul Donald Trump amerikai elnök a hazai gyáraknak kedvezményeket biztosít.

A kassai gyár prosperál

A kassai U.S.Steel jelenleg virágzik. Volt időszak, amikor jelentős válságban volt. 2013-ban 370 millió veszteséget mutatott ki. Akkor két komoly vásárló jelentkezett, az U.S. Steel és az ukrán acéltröszt, a Metinvest. Az utóbbi megnyitotta volna az utat az európai piac felé, ráadásul felröppent a hír, hogy féltermékeket hozna megmunkálásra, ami elbocsátásokat eredményezett volna. A kormány így az amerikai céget választotta és jelentős állami támogatást ígért – 75,49 millió eurót az európai pénzlapokból, valamint évi 14,8 millió állami támogatást. Az acélgyár ismét nyereséges lett, 2014-ben a nyereség 57,1 millió euró volt, a következő évben 43,2 millió, 2016-ban ugrásszerűen megemelkedett, csaknem 271 euró volt. A keresletet az olcsó ázsiai acélra kivetett magas vám is erősíti.

A kínaiak étvágya hatalmas

A kassai acélgyár végleges eladását az dönti majd el, az amerikai tulajdonos odahaza keres-e többet, vagy az Európai Unióban.  

A régióban pillanatnyilag a legnagyobb kínai felvásárló a J&T Finance Group SE, illetőleg a kínai CEFC beruházási alap, mely a Postabankban és a J&T bankban vásárolna részesedést, sőt, jó ideje szó van a CME médiatársaság közép-európai ágának megvásárlásáról is, mely az egyik legnézettebb szlovákiai médiát, a Markíza televíziót is üzemelteti. A médiaház iránt a  Pentával a háttérben a CEFC is érdeklődik.

Forrás: pravda.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS