A tojás- és vajválság megoldódott, jön az áremelés

hirek.sk 2018. február 01., 20:09
POZSONY. A vajért és a tojásért az elmúlt hónapokban lényegesen többet fizettünk. Év vége felé ráadásul tojáshiány volt, a polcok üresen tátongtak. Mostanra stabilizálódni látszik a helyzet, azonban a Szlovák Kereskedelmi Szövetség szerint az idén 2 százalékos általános áremelés várható.

Novemberben még a legnagyobb áruházláncok tojáspolcai is üresen álltak. Az árak jelentősen megemelkedtek, a tyúktenyésztők azzal magyarázták a helyzetet, hogy egyszerűen nincs tojás Európában.

Jelenleg mindez már a múlté. A válságot előidéző legnagyobb holland tojásexportőr újraindította a termelést.

„Az elmúlt év második felében kialakult úgynevezett vaj- és tojásválság véget ért” – nyilatkozta Jana Holéciová, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kamara (SPPK) szóvivője.

Az elmúlt év januárjában 10 tojásért 1,36 eurót fizettünk, decemberben 2,47 eurót. Egy negyed kiló vaj ára tavaly januárban 0,98 euró volt, decemberben 1,37. Az élelmiszergyártók és a kereskedők abban egyetértettek, hogy a vaj és a tojás ára csökkenni fog.

„A kereskedők figyelembe véve, hogy a konkurencia olyan, amilyen, a felvásárlási árakból indulnak ki” – mondta Martin Katriak, a Szlovák Kereskedelmi Szövetség (ZO SR) elnöke. A csökkenés azonban nem minden élelmiszert érint. A kereskedelmi szövetség elnöke szerint az idén általános 2 százalékos élelmiszerár-emelkedés várható.

A hazai piac hazai szállítóktól is kap árut, de a szállítók túlnyomó többsége Csehországból, Lengyelországból, Nagy-Britanniából érkezik, de jönnek Franciaországból és Litvániából is.

Forrás: noviny.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS