HIRDETÉS

A tejválság miatt folyamatos drágulásra számíthatunk

hirek.sk 2017. szeptember 14., 10:13
POZSONY. A tejválság az egész Európai Uniót sújtja. Miközben csökkentek a vajtartalékok, a termék ára máris nőtt. A kellemetlen változások a végső fogyasztókat is érintik majd. Nem kizárt a 10-20 százalékos áremelkedés sem.

Ismét többet kell majd fizetnünk bizonyos élelmiszerfélékért, romlik az életszínvonalunk. A nyers tehéntej felvásárlási ára idén júliusban 3,3 százalékkal magasabb volt, mint júniusban. A további növekedés is valószínű. A szlovákiai tejüzemek költségei azonban egyre nőnek. A nyersanyagokért automatikusan többet kell majd fizetniük a gazdáknak, s ez a végtermékek árában is megmutatkozik majd.

Stanislav Voskár, a Szlovákiai Tejszövetség (SMZ) elnöke úgy véli "a nyersanyag árának feltételezhető drágulása ez év végéig 10-20 százalékos lesz, s ezt a feldolgozóknak természetesen bele kell foglalniuk termékeik eladási árába". Egyáltalán nem kecsegtetőek tehát a kilátások...

A tehéntej ára  is emelkedett

Az árak alakulásáról azonban végső soron a kereskedők döntenek. Rossz hír, hogy a drágulás más tejtermékeket is érint. Drágábban vehetjük majd meg a vajat, a túrót, a tejszínt, a tejfölt, a joghurtot, a sajtokat, a juhtúrót és a fagylaltot. A fogyasztók csak remélhetik, hogy a bolttulajdonosok okosan döntenek, s a vevőknek megfizethető áron kínálják majd termékeiket.

"Feladatunknak tartjuk a hazai termelés további csökkenésének a megakadályozását és stabilizálni kell a tejtermelőknek a helyzetét is, hiszen ők a támogatási rendszerek tekintetében hátrányban vannak a környező államok gazdáival szemben" – fejtette ki Voskár. 

Az ország lakossága számára ez azt is jelenti, minden tejet tartalmazó termék ára nő a következő hetekben, hónapokban.

Problémák a vajjal

A tejválsággal a vajhiány problémája is összefügg. "A vajhiány okai elsősorban az Európai Unió (EU) nem rendszerszerű intézkedéseiben keresendők. Először voltak az Oroszország és EU közti kölcsönös kereskedelmi szankciók, majd a tejkvóták megszüntetése következett, ami 2015-ben fejeződött be" - erősítette meg a Szlovák Élelmiszer-kamara igazgatója, Jarmila Halgašová. Az eddigi értesülések szerint valószínű, hogy  az említett termékek az év végén még drágábbak lesznek, vagyis egyre többet fizetünk majd a tejtermékekért.

Forrás: Topky.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS