A szakmai gyakorlaton lévő diákokat nem kell bejelenteni a Szociális Biztosítóba

2018. április 8., 17:57
hirek.sk
POZSONY. A közép- vagy felsőoktatási intézmények diákjainak gyakorlati oktatást, illetőleg a gyakorlati órákat, vagy szakmai képzést biztosító munkáltatóknak ezentúl semmiféle bejelentési kötelezettségük nincs a Szociális Biztosítóval szemben.
201804022138470.ucni_prace_kariera.jpg

A szakmai gyakorlaton lévő diákok társadalombiztosítási szempontból nem számítanak alkalmazottnak, tehát a munkáltatónak nem kell bejelentenie a társadalombiztosítási nyilvántartásba és a nyugdíjbiztosítási pénztárba sem, ennélfogva biztosítási díjat sem kell utánuk fizetni. A tény, miszerint a tanonc vagy a diák a gyakorlat idejére jutalmazásra is igény tarthat, ez esetben nem döntő, tehát a szakmai gyakorlat idejét a nyugdíjalapba sem fogják beleszámítani.

„A szociális biztosítást szabályozó törvény általánosan érvényes rendelkezései, illetőleg a gyakorlati oktatást szabályozó előírások szerint a középiskolai diákok jogi értelemben nem számítanak alkalmazottnak, mint ahogyan a felsőoktatási intézmények diákjainak szakmai oktatását vagy szakmai gyakorlatát szabályozó előírások értelmében a felsőoktatási intézmények diákjai sem” – tájékoztatott Peter Višváder, a Szociális Biztosító (SP) szóvivője.

Kövesse facebook oldalunkat is!