A kormány segítségét kérik a gazdák az elmúlt évi szárazság miatt

2018. április 9., 18:34
hirek.sk
POZSONY. A Pozsonyi, Dunaszerdahelyi, Galántai, Szénásfalui és Nagyszombati járások 96 gazdaságának vezetője levélben kért segítséget a kormánytól az elmúlt évi hosszantartó szárazság következtében kialakult helyzet megoldására.
201804072235470.shutterstock_182350160.jpg


Elfelejtett ígéretek

Az elmúlt évi szélsőségesesen száraz időjárás miatt a mezőgazdasági károk elérték a 19,3 milliárd eurót, ami a gazdák szerint a csőddel egyenlő – tájékoztattak sajtónyilatkozatukban a Szlovákiai Mezőgazdasági Kamara (AKS), a Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Önkormányzatok Tanácsának (RPPS) tagjai.

Az érintett gazdaságok vezetői Gabriela Mateèná mezőgazdasági minisztert ismételten tájékoztatták a helyzetről, aki az elmúlt év novemberében ugyan megígérte, hogy a kormány elé viszi és megkísérli a megoldani a problémát. Egyelőre semmi sem történt.

„A kérdés kapcsán tervezett közgyűlés bejelentése után, az idén februárban a téma Robert Fico kormányfő érdeklődését is felkeltette, találkozni kívánt a gazdákkal, akik a tervezett közgyűlést emiatt későbbre halasztották, de a találkozó nem jött létre” – olvasható a Szlovák Mezőgazdasági Kamara sajtónyilatkozatában.

 A szárazság által leginkább sújtott térségek

A Szlovák Hidrometeororlógiai Intézet (SMHÚ) felmérése szerint a 2016 októbere és 2017 júniusa közötti időszakban pusztító szárazság az említett nyugat-szlovákiai járásokat sújtotta a leginkább – nyilatkozta Patasi Ilona, a Szlovák Mezőgazdasági Kamara elnöke, és hozzátette: nemcsak a csekély csapadékmennyiség miatt, de a csapadék nélküli időszak időtartamát tekintve is.

„Az érintett, 2 500 alkalmazottal rendelkező gazdaságok által kimutatott kár eléri a 19,3 milliárd eurót. A gazdálkodók semmiféle jövedelemmel nem rendelkeznek, viszont járulékfizetési kötelezettségeik, vagyis az alkalmazottak utáni szociális és egészségbiztosítás, a termőföld és az ingatlan utáni adó 13 millió euróra rúg” – magyarázta Patasi Ilona.

A kamara által a kormány elnökének, a mezőgazdasági miniszternek, valamint a három koalíciós párt elnökének címzett levelükben a gazdák a felsorolt adatok alapján a kormányszervek segítségét kérik.

A mezőgazdasági támogatások kifizetésének megelőlegezése

Az Élelmiszeripari Önkormányzatok Tanácsa szerint a szárazság az EU más országait is sújtotta. Szlovákián kívül még hét ország gazdálkodói kérték a közvetlen támogatások megelőlegezett kifizetését. Csehország és Magyarország kiegyenlítette a gazdák jövedelemkiesését.

Csehország kormánya 2 milliárd cseh koronát, tehát csaknem 77 millió eurónak megfelelő összeget különített el a szárazság okozta károk enyhítésére. Az Élelmiszeripari Önkormányzatok Tanácsában tömörülő szlovákiai gazdák és élelmiszeripari gazdaságok a jövőre nézve továbbra is kérik, hogy a mezőgazdasági és élelmiszeripari szektor jövőbeni működésének biztosítása céljából az éghajlatváltozás miatt hozzanak létre egy úgynevezett kockázati alapot.

Az Élelmiszeripari Önkormányzatok Tanácsát öt mezőgazdasági- élelmiszeripari önkormányzat alkotja: a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPKK), a Szlovákiai Mezőgazdasági Kamara (AKS), a Szlovák Élelmiszeripari Kamara (SPK), a Mezőgazdasági Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Szövetsége (ZPDaOS), valamint a Szlovákiai Földtulajdonosok és Agrárszövetségek Társulása (ZVPaAS).

Kövesse facebook oldalunkat is!