A globális GDP több mint 10 százalékát tavaly a turizmus adta

ma7 | MTI 2018. március 29., 13:39

A világ által megtermelt hazai össztermék (GDP) 10,4 százaléka származott tavaly a turizmusból, és az idegenforgalom biztosította minden tizedik munkavállaló megélhetését - derült ki az Utazási és Turisztikai Világtanács (WTTC) kutatásából. 

A londoni székhelyű nemzetközi turisztikai lobbiszervezet adatai szerint a turizmus tavaly 8300 milliárd dollárral járult hozzá a globális GDP-hez. Ebből 2700 milliárd dollárral az ázsiai-csendes óceáni térség részesedése a legnagyobb, majd Észak- és Dél-Amerika következik 2200 milliárd, Európa 2100 milliárd, Afrika és a Közel-Kelet pedig 402 milliárd dollárral.

A tavalyi rekordévben a világgazdaság 3 százalékos bővüléséhez képest jóval gyorsabb ütemben, 4,6 százalékkal nőtt az idegenforgalmi szektor. Az ágazat hétmillió új munkahelyet teremtett, az összes új állás egyötöde jutott a szektorra. Az ágazati befektetések értéke 882 milliárd dollár volt, ami a globális beruházások 4,5 százalékát tette ki.

Az előrejelzések szerint 2028-ra a turizmus 12,5 ezer milliárd dollárral járul hozzá a világ GDP-jéhez, ami 11,7 százalékos arányt jelent.

A világban 313 millió munkavállaló dolgozott tavaly az idegenforgalmi ágazatban, számuk 2028-ra várhatóan 414 millióra emelkedik. Főleg Kínában, Indiában, Indonéziában és az Egyesült Államokban nő majd a turizmusból élők száma.

Magyarországon az idegenforgalom tavaly összességében 3001,9 milliárd forinttal (cca. 10 milliárd euró) járult hozzá a GDP-hez, ami 8,0 százalékos aránynak felel meg. A foglalkoztatottak 7,3 százalékának, 324 ezer embernek biztosított megélhetést. Az ágazati beruházások értéke 380,8 milliárd forintot (1,25 milliárd euró) tett ki, ami az összes befektetés 4,5 százalékát jelentette. 

Az előrejelzés szerint 2028-ra a magyar GDP 7,9 százalékát (3667,5 milliárd forintot) termeli meg a turisztikai iparág, míg a foglalkoztatottak száma 359 ezerre (8,0 százalék) nő, a beruházások részaránya viszont 4,4 százalékra süllyed.

 

Szlovákiának, bár minden földrajzi, kulturális, gasztronómiai adottsága megvolna az ágazat sikeréhez, a világgal és a szomszédokkal összehasonlítva igencsak alul teljesít. Láthatóan a turizmust mostohagyermekként kezeli a kormányzat, ezért hagyta a közlekedésügyi rezort keretében. A minisztérium viszont annyira el van foglalva az autópályák rohamosan gyarapodó kilométereivel, hogy már nem jut sem idő sem energia a turizmusra.

 

Képgalériánk:

 

A minisztériumban az ágazat stratégiai tervezésének tekintetében, mintha 2012-ben megállt volna az idő. Módszer béli hiányosságok jelentkeznek, hiszen nem tisztázott az idegenforgalom teljesítményének mérése sem. Míg a minisztérium az idegenforgalom teljesítményét 2,5 milliárd euróra becsüli, ami a hazai GDP 2,7%-át jelenti, addig a statisztikai hivatal az ágazat számára csak 580 - 600 millió euró teljesítményt jegyez, ami ugye a hazai GDP 0,75%-át jelenti csupán. Tulajdonképp nem lényeges, a 2,7%-os teljesítmény is messze elmarad mind a világtól, mind a szomszédoktól, és látványosabb fejlődésre nem is számíthatunk, addig, amíg az ágazat nem kapja meg a neki járó figyelmet és törődést.
0 HOZZÁSZÓLÁS