A fizetési toplistát az informatikusok vezetik

hirek.sk 2016. február 08., 19:51
POZSONY. Az információs technológiák területén dolgozó személyek havonta átlagosan 1.299 eurót keresnek. Ez a www.Platy.sk portál adataiból derült ki. Az informatikusok jobban keresnek, mint akár a bankszektorban, a reklám területén, az autóiparban avagy a gazdaságban dolgozó személyek.

Az országos átlaggal szemben az információs technológiák területén dolgozók a Kassai kerületben 6 %-kal keresnek többet. Az IT területén a legtöbbet az igazgatók, az IT építészek és a projektmenedzserek keresnek. Az értékelésük áttekintése alapján egy IT építész átlagos havi bruttó bére 2.373 euró.

Öt évvel ezelőtt az informatikusok átlagkeresete bruttó 1.056 euró volt. Azóta fizetésük fokozatosan növekedett, átlagosan 4 %-kal. Öt év alatt így az információs technológiák területén dolgozó személyek bére bruttó 243 euróval nőtt.

Az informatikusok fizetése 50 %-kal magasabb, mint a szlovák átlagfizetés. Szlovákiában a havi bruttó átlagkereset 859 euró, ez a statisztikai hivatal adataiból derül ki 2015 első, második  és harmadik negyedévére vonatkozóan.

Ha megnézzük az IT területén dolgozók fizetését, eltekintve a menedzserek fizetésétől, látható, hogy a Pozsonyi, Kassai és Zsolnai kerületben dolgozó informatikusok keresnek a legjobban az összes kerület közül. A Pozsonyi és az Eperjesi kerületben dolgozó informatikus bére között 598 euró különbség van.

Ahogy más kategóriák, az információs technológiák területén is érvényes, hogy különbség van az IT területének átlagkeresetei és az egyes pozíciók átlagkeresetei között. A legmagasabb fizetésük az IT területén az igazgatóknak, az IT építészeknek és a projektmenedzsereknek van. Az IT területének átlagfizetéseivel szemben az IT építész csaknem kétszer annyit keres. Mivel egész Szlovákiára vonatkoztatott átlagkeresetről van szó, lehetséges, hogy a szakemberek néhány kerületben még többet keresnek.

Forrás: TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS