HIRDETÉS

A Csehországban dolgozó szlovákiaiak is profitálnak a cseh korona euróval szembeni erősödéséből

hirek.sk 2018. február 03., 14:28
POZSONY. A Csehországban dolgozó szlovákiaiak is profitálnak a cseh korona euróval szembeni erősödéséből. Nem egész egy év leforgása alatt ugyanis a cseh korona több mint 6 százalékkal erősödött az euróval szemben. Ennek köszönhetően a bérek az átváltást követően több tíz, illetve akár több száz euróval emelkedtek. Jelenleg hozzávetőleg 150 ezer szlovákiai dolgozik a szomszédos Csehországban.

A Cseh Nemzeti Bank (ÈNB) 2017 áprilisában befejezte a cseh korona mesterséges gyengítését, s ebben az időben 1 eurót 27 koronáért válthattunk. Ilyen árfolyam mellett egy 27 560 koronás fizetésért hozzávetőleg 1 020 eurót kaphattunk. Jelenleg 1 euróért 25,272 cseh koronát kapunk, ami azt jelenti, hogy az említett 27 560 koronáért ma 1 090 eurót kapunk, vagyis a Csehországban munkát vállaló szlovákiai ember fizetése havi 70 euróval emelkedett.

A cseh korona mindeközben várhatóan még tovább erősödik majd az euróval szemben. A cseh jegybank legfrissebb becslése szerint 1 euróért 2019-ben 24,5 cseh koronát adnak. A cseh koronát az erősödő cseh gazdaság erősíti, amely az Európai Unió legalacsonyabb munkanélküliségi rátájával büszkélkedhet, de a folyamathoz a jegybank által emelt kamatok is hozzájárulnak.

Csak csütörtökön 0,75 emelkedett Csehországban a kamatláb. „A betéti termékek esetében a kamatok fokozatos emelkedésével számolunk“ – nyilatkozta a Cseh Nemzeti Bank kormányzója, Jiøí Rusnok. Csak összehasonlításképpen, a közös európai fizetőeszközt használó államokban a kamatláb kereken 0-án áll, mely értéken minimum 2019 nyaráig meg is ragad.

Ennek eredményeként Szlovákiában az éves futamidejű betétek kamatainak felső határa 0,8, míg nyugati szomszédainknál 1,6 százalék. Jól jár tehát, aki megtakarításait éppen ezért Csehországban helyezte el. Ezzel szemben viszont éppen az alacsony kamatoknak köszönhetően juthatnak a szlovákiai emberek a cseh lakosoknál mintegy felével olcsóbb jelzáloghitelhez.

Szlovákiában jutányosabb hitelért folyamodni, míg Csehországban pénzünket fialtatni

Az alacsony szlovákiai kamatok mögött az Európai Központi Bank (ECB) tevékenysége keresendő, s pénznyomás eredményeként hatalmas mennyiségű olcsó pénz halmozódik fel az euróövezeti tagországokban.

Ezen folyamat eredményeként a pénzügyi beruházók jóval alacsonyabb kamatokat követelnek meg a szlovák kormánynak nyújtott hitelek esetében is. A 10 éves futamidejű kötvények esetében a kamatok tartósan évi 0,8 százalék körül mozognak. A befektetők ugyanis a ma vásárolt kötvényeket később nyereséggel adhatják tovább az Európai Központi Banknak, amely jelen pillanatban Szlovákia legjelentősebb hitelezője. Szlovákia esetében az ECB a kibocsátott kötvény portfólió 30 százalékának a birtokosa, ami az összes euróövezeti tagországot tekintve az egyik legmagasabb százalékos arány. Az Európai központi Banktól való függőség már csak Portugáliában és Észtországban nagyobb, mint Szlovákiában.

A jelenlegi alacsony kamatok a jövőben hatalmas problémákat okozhatnak Szlovákiának

A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) ugyanis több korlátozás ellenére sem tudja sikerrel elejét venni a lakosság felelőtlen eladósodásának. A rekordalacsony kamatok folytán a pozsonyi lakosság képes akár 80 ezer eurót is kifizetni egy régi, egyszobás lakásért, amelynek ára egy újabb gazdasági válság beköszöntével több tízezer eurót zuhanhat. Egy 80 ezer eurót érő lakást a végrehajtó -válság idején- legfeljebb 60 ezer euró ellenében értékesíthet. Ilyen esetben egy a feje felől fedelet vesztett, jelzáloghitel terhelte ember továbbra is 20 ezer euróval lesz adós bankjának.

Forrás: Pravda.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS