A beruházók szerint a szakemberhiány a legfőbb gond

hirek.sk 2016. január 31., 18:37
POZSONY. A szakképzett munkaerő hiánya jelentheti a legnagyobb akadályt abban, hogy új külföldi beruházók vessék meg lábukat Szlovákiában. A Szlovákiában befektetők csupán 10 százaléka véli úgy, hogy a mai képzési rendszer megfelelően van kalibrálva.

Mindez az EY társaság 2015-ös felmérésének eredményeiből derül ki. Eszerint a vállalatok 65 százaléka tapasztalja a szakképzett munkaerő hiányát, miközben csupán a megszólított cégek 10 százaléka érzi úgy, hogy a hazai oktatási rendszer a munkaerőpiaci követelményeknek megfelelő képesítéssel látja el a lakosságot.

„A 2009-es évhez képest legjelentősebb különbség a megfelelő szakmai képesítéssel rendelkező munkaerő fellehetőségében volt tapasztalható. A megszólítottak csaknem 40 százaléka tapasztalt ezen a területen rosszabb állapotokat, ami szerintük a jövőre nézve is rosszat sejtet. Ez a probléma vélhetően hosszabb távú kezelést igényel majd, hiszen míg pl. az adókulcs egy törvénnyel megváltoztatható, addig az oktatásügyi rendszerben végrehajtott módosítások gyümölcse csak idővel érik be“ – magyarázta az EY szlovákiai vezető partnere, Matej Bošòák.

Rastislav Chovanec a gazdasági tárca államtitkára is meg van róla győződve, hogy erre a problémára nem létezik gyors megoldás. Mint figyelmeztetett, több mint 130 ezer szlovákiai állampolgár keresi ma a kenyerét külföldön.

„Ma, a külföldi befektetők jelenlétének köszönhetően is érzékelhető a szakképzett munkaerő hiánya, miközben a munkavállalóknak a külföldön tapasztaltakhoz hasonló bérezésben részesülhetnének. Éppen ezért azt tervezzük, hogy megszólítjuk ezeket az embereket, hogy térjenek haza. Előnyt jelent, hogy megőrizték munkavégzési szokásaikat, s időközben talán más egyéb nyelvet is elsajátítottak, miáltal használhatóvá válhatnak a külföldi beruházók szemében“ – állapította meg az államtitkár. Elmondása szerint maguk a cégek is továbbképzésben részesítik majd alkalmazottaikat.

A felmérésből arra is fény derült, hogy a beruházók 55 százaléka szerint a kormány jelen gazdaságpolitikai szerepvállalása rendkívül hatástalannak tartja, amely nem segíti elő a fenntartható gazdasági növekedést. Kétharmaduk erősítette meg, hogy az állam a vállalkozások beindításának kezdeti stádiumában elegendő támogatást nyújt a beruházóknak, ugyanakkor csak harmaduk érzékeli, hogy az állam az országban való jelenlétük idején folyamatos támogatásban részesíti.

Az adminisztratív terhek az elmúlt 6 év viszonylatában történő emelkedését a megkérdezett cégek több mint 73 százaléka érzékelte, míg azok csökkenéséről csupán 1 százalékuk számolt be. Egyúttal 62 százalékuk úgy véli, hogy a jogszabály-módosítások megakadályozzák őket abban, hogy vállalkozásukat fejlesszék, míg egészen 81 százalékuk mondta azt, hogy a Munka Törvénykönyve van a legnegatívabb hatással vállalkozásukra.

A vállalkozások fejlesztését gátoló buktatók között szerepeltek még a cégek, társaságok válaszaiban az adóterhek, a szociális biztonság és a nyugdíjrendszer, miközben a megkérdezettek csaknem 40 százaléka nagy, sőt szélsőségesen nagy akadályként tekintett a korrupcióra.

Bošòák közlése szerint a felmérés pozitív eredményeként lehet elkönyvelni a tényt, hogy a válaszadók 90 százaléka továbbra is az országban tervez maradni, sőt akad olyan is, aki vállalkozása bővítését tervezi. A 2009. Évi felmérésben szereplő adatokhoz képest 10 százalékkal emelkedett azon cégek, vállalatok számaránya, akik növekedéssel számolnak.

Forrás: Aktuálne.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS